BAROŠ, Jiří. Jak porozumět ústavnímu soudnictví? Přínos politické filosofie. Sociální studia. Masarykova univerzita, 2015, vol. XII, no. 2, s. 83-106. ISSN 1214-813X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jak porozumět ústavnímu soudnictví? Přínos politické filosofie
Název anglicky How to Understand Constitutional Review? Political Philosophy’s Contribution
Autoři BAROŠ, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Sociální studia, Masarykova univerzita, 2015, 1214-813X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/15:00083419
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky politická filosofie; sociologie právních konceptů; ústavní soudnictví
Klíčová slova anglicky constitutional review; political philosophy; sociology of legal concepts
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Jiří Baroš, Ph.D., učo 61269. Změněno: 21. 7. 2015 16:00.
Anotace
Článek se pokouší nabídnout přístup, jak porozumět ústavnímu soudnictví jakožto důležité části normativního projektu ústavní demokracie. Politická věda má často potíže s chápáním argumentů užívaných ústavními soudy, a to kvůli behavioralistické a postbehavioralistické revoluci, které v rámci ní dříve proběhly. Nicméně přístupy jako nový institucionalismus nabízejí alternativu zdůrazňující to, že soudci následují logiku jimi zastávané role. Podle tohoto slibnějšího přístupu se soudci snaží následovat standardy vlastní soudcovské profesi. V ní je důležitá schopnost odůvodňovat rozhodnutí v konkrétních věcech. Při ospravedlňování rozhodnutí ústavních soudů jsou ústavní soudci nuceni vypracovávat své vlastní koncepce základních stavebních kamenů ústavy. Ty jsou zároveň dědictvím politické filosofie, která ovlivnila tvorbu ústavy i její porozumění (autoritativními) interprety. Článek proto v návaznosti na amerického právního teoretika Paul W. Kahna navrhuje specifickou metodu sociologie právních konceptů, která by umožnila konceptům politické a ústavní teorie (a praxe) porozumět jak z historické, tak strukturální perspektivy.
Anotace anglicky
This article attempts to propose an adequate approach for understanding constitutional review as a crucial part of the normative project of constitutional democracy. Political science has often been unable to take into account arguments used by constitutional courts in justifying their decisions due to the fact that the behavioral and post-behavioral revolutions have occurred in this field. Nevertheless, new institutionalism has offered an alternative approach emphasizing that judges are prepared to follow the logics of the role they hold. According to this more promising account, judges follow the standards of the legal profession. What is crucial is the continuous effort to convincingly justify court decisions in concrete cases. By doing this, constitutional justices are forced to elaborate their own conceptions of the fundamental concepts of the constitution. These concepts are also the legacy of the specific political philosophy which influenced the drafting of the constitution as well as its understanding by their (authoritative) interpreters. This article elaborates a specific method of the sociology of legal concepts (as it has been developed by the American legal theorist Paul W. Kahn) which would enable the understanding of these concepts from historical and structural perspectives.
Návaznosti
MUNI/A/1342/2014, interní kód MUNázev: Aktuální problémy politologického výzkumu
Investor: Masarykova univerzita, Aktuální problémy politologického výzkumu, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 23:33