2015
Structure and specificity of lectin from bacterium Burkholderia pseudomallei
SÝKOROVÁ, Petra; Jitka NOVOTNÁ; Gabriel DEMO; Eva DUBSKÁ; Jan KOMÁREK et. al.Základní údaje
Originální název
Structure and specificity of lectin from bacterium Burkholderia pseudomallei
Autoři
SÝKOROVÁ, Petra (203 Česká republika, domácí); Jitka NOVOTNÁ (203 Česká republika, domácí); Gabriel DEMO (703 Slovensko, domácí); Eva DUBSKÁ ORCID (203 Česká republika, domácí); Jan KOMÁREK (203 Česká republika, domácí); Martina POKORNÁ (203 Česká republika, domácí) a Michaela WIMMEROVÁ (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
2015
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Konferenční abstrakt
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Německo
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/15:00080927
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky
lektiny; Burkholderia pseudomallei
Klíčová slova anglicky
lectins; Burkholderia pseudomallei
Změněno: 28. 4. 2016 14:40, Ing. Andrea Mikešková
Anotace
V originále
A new lectin from B. pseudomallei was identified, which did not show any significant sequence similarity to the known proteins. The gene coding the lectin was cloned and protein expression and purification were successfully optimized. Surface plasmon resonance (SPR) and titration microcalorimetry (ITC) were used to characterize the interactions between the lectin and saccharides. Both methods revealed the lectin ability to bind D-mannose and mannosylated derivatives. The structure of the protein was solved using X-ray diffraction and showed a novel fold of bacterial lectins. The lectin is present as a monomer in solution as determined using analytical ultracentrifugation, which was also confirmed in the crystal structure. According to its structure and sequence, the protein belongs to a not yet described family of lectins.
Návaznosti
ED1.1.00/02.0068, projekt VaV |
| ||
GA13-25401S, projekt VaV |
|