DUŠKOVÁ, J., A. BEKOVÁ, V. DVOŘÁK, Ondřej MÁJEK a Ladislav DUŠEK. Výsledky Národního programu screeningu karcinomu děložního hrdla v České republice. Klinická onkologie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, roč. 27, Suppl. 2, s. "2S79"-"2S86", 8 s. ISSN 0862-495X. doi:10.14735/amko20142S79. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výsledky Národního programu screeningu karcinomu děložního hrdla v České republice
Název anglicky Results of the Czech National Cervical Cancer Screening Programme
Autoři DUŠKOVÁ, J. (203 Česká republika), A. BEKOVÁ (203 Česká republika), V. DVOŘÁK (203 Česká republika), Ondřej MÁJEK (203 Česká republika, domácí) a Ladislav DUŠEK (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Klinická onkologie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2014, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10103 Statistics and probability
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00083453
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.14735/amko20142S79
Klíčová slova česky nádory hrdla děložního; plošný screening; cytologie; ukazatele kvality zdravotní péče
Klíčová slova anglicky cervical cancer; population-based screening; cytology; health care quality indicators
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 28. 7. 2015 10:57.
Anotace
Úvod: Národní program screeningu karcinomu děložního hrdla v ČR byl zahájen v roce 2009. Cílem tohoto sdělení je popsat jeho výsledky v prvních letech po jeho transformaci v plnohodnotný organizovaný program. Materiál a metody: V průběhu prvních let byla stabilizována síť 37 akreditovaných laboratoří zajišťujících snadnou dostupnost vyšetření na celém území ČR. Cílovou skupinou, na kterou v současnosti cílí adresné zvaní, je sice populace žen 25– 70 let, preventivní screeningové vyšetření je však hrazeno jedenkrát ročně i ženám mimo tento věkový interval. Program je vybaven informační podporou Institutu bio statistiky a analýz Masarykovy univerzity, který provozuje Registr screeningu karcinomu hrdla děložního. Výsledky: Incidence a mortalita rakoviny hrdla děložního v ČR v průběhu poslední dekády znatelně klesá. Do konce roku 2013 bylo z akreditovaných laboratoří hlášeno do registru více než 11 mil. vyšetření a zachyceno více než 15 000 závažných lézí hrdla děložního. Analýzou dat registru je monitorována kvalita jednotlivých laboratoří i efektivita programu jako celku. Závěr: Slibný start programu je zásadním argumentem pro jeho další pokračování. Má potenciál snížit incidenci zhoubných nádorů hrdla děložního v ČR na hodnoty srovnatelné se zeměmi s vyspělými zdravotnickými systémy.
Anotace anglicky
Introduction: The nationwide Cervical Cancer Screening Programme in the Czech Republic was introduced in 2009. The aim of this article is to describe the results of this programme in the fi rst few years after its transformation into a fully-fl edged, organised programme. Material and Methods: During the fi rst few years, a network of 37 accredited laboratories was stabilised, ensuring that examinations would be readily available across the Czech Republic. Although all women aged between 25 and 70 years fall within the target group of the current personalised invitation programme, women not in this age group are reimbursed for preventive screening examinations as well. The programme is equipped with an information support provided by the Institute of Biostatistics and Analyses of the Masaryk University, which runs the Cervical Cancer Screening Registry. Results: Cervical cancer incidence and mortality rates in the Czech Republic have seen a signifi cant decrease over the last decade. By the end of 2013, more than 11 million examinations were reported to the registry by the accredited laboratories, and more than 15,000 serious cervical lesions were detected. Analysis of the data from the registry makes it possible to monitor the quality of individual laboratories and the eff ectiveness of the entire programme. Conclusion: The promising start of the programme provides a strong argument for its continuation. The programme has the potential to decrease cervical cancer incidence rates in the Czech Republic to values comparable with those reported by countries with advanced health care systems.
Návaznosti
36/14/NAP, interní kód MUNázev: Vývoj a implementace metodiky hodnocení účinnosti adresného zvaní občanů do onkologických screeningových programů ČR
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Vývoj a implementace metodiky hodnocení účinnosti adresného zvaní občanů do onkologických screeningových programů ČR
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 21:47