ŠIMŮNEK, Jan, Zuzana DERFLEROVÁ BRÁZDOVÁ a Kateřina VÍTŮ. Food wasting: A study among Central European four-member families. Online. International Food Research Journal. Serdang: Universiti Putra Malaysia, 2015, roč. 22, č. 6, s. 2679-2683. ISSN 1985-4668. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Food wasting: A study among Central European four-member families
Autoři ŠIMŮNEK, Jan (203 Česká republika, garant, domácí), Zuzana DERFLEROVÁ BRÁZDOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Kateřina VÍTŮ (203 Česká republika, domácí)
Vydání International Food Research Journal, Serdang, Universiti Putra Malaysia, 2015, 1985-4668.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Malajsie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00083545
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky Food waste determinants; Food waste estimation; Food waste management; Food waste structure; Food wasting
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 4. 12. 2015 10:32.
Anotace
Food wasting is a serious economic, environmental, social and also nutritional problem. This study focused on description of total amount and structure of food wasting in 17 selected Central European families of four members living in the Czech republic. Observed persons estimated the amount of their food waste for 5 days in average 354,41 g per household, while the real amount was 1011,65 g. Underestimation of waste quantity is highly significant (Wilcoxon pair test p= 0.002278). We found a significant positive correlation between the age difference between children and food waste amount (correlation coefficient 0.5739, p = 0.016). Among the most frequent wasted food there was milk and dairy products, then fresh vegetable, followed by cereals, then unconsumed pre-prepared foods and fruit, together with smoked meat products, followed by residues of food on a plate. Raw meat, fish, preserved products and sweets were not a subject of food wasting. Among the suitable strategies aimed at reducing food waste is also the inclusion of this issue in the education system at all levels.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 11:46