ŠTĚPÁNEK, Václav. Balkanistika jako součást slavistiky – nové výzvy. In Pospíšil, Ivo; Zelenka, Miloš; Zelenková, Anna. Aktuální problémy současné slavistiky: jazyk - literatura - kultura - politika. 1. vyd. Brno: Galium, 2015, s. 403-410. ISBN 978-80-905336-5-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Balkanistika jako součást slavistiky – nové výzvy
Název anglicky Balkanistics as a Part of slavistics – new challenges
Autoři ŠTĚPÁNEK, Václav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Aktuální problémy současné slavistiky: jazyk - literatura - kultura - politika, od s. 403-410, 8 s. 2015.
Nakladatel Galium
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00083592
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-905336-5-3
Klíčová slova česky balkanistika; srbocharvátština; jihoslovanské literatury; historická slavistika
Klíčová slova anglicky Balkanistics; Serbo-Croatian language; literature of former Yugoslavia; historical slavistics
Štítky RIV - zkontrolováno
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Václav Štěpánek, Ph.D., učo 17453. Změněno: 18. 7. 2018 18:42.
Anotace
Práce se zamýšlí nad aktuálními trendy slavistického bádání v balkanistických oborech. Vymezuje roli balkanistiky v rámci slavistických studií. Upozorňuje na změny, k nimž došlo při univerzitní výuce v důsledku rozpadu Jugoslávie. Poukazuje na problémy, které s sebou přináší vyhrocený nacionalismus, přítomný v jihoslovanském prostředí a zasahující i do vědeckých kruhů. Upozorňuje na těžkosti ve sféře filologické, k níž došlo v souvislosti s rozpadem srbocharvátské jazykové jednoty. Pozornost věnuje také tendencím v literární vědě, zejména v podobě přisvojování si autorů, kteří mají význam pro širší literární kontext, resp. pro více literárních prostředí, jejich striktním zařazováním pouze do té které národní literární souvislosti a zpochybňováním jejich významu a vlivu v prostředí jiném. V souvislosti s historií balkánských národů vyzdvihuje objektivní roli české historické slavistiky.
Anotace anglicky
Work takes a think over intellectual trends of research in Slavistics. It delimitates a role of balkanistics within the framework of Slavistics studies. It draws attention to changes that took place in university mentoring due to disintegration of Yugoslavia. It shows problems being brought by precarious nationalism, present in the environment of former Yugoslavia and interfering even into scholars’ circles. Work draws attention to troubles within the sphere of philology, resulting from disintegration of Serbo-Croatian language unity. Special attention was dedicated also to the trends occurring in literary science, especially in the form of adopting authors, who are of significance for broader literary context, pertinently for more literary environments, in their strict allocation to a single national literary context as well as impeachment their significance within other such environment. In connection with the history of Balkan nations work emphasizes open-minded role of Czech historical Slavistics.
VytisknoutZobrazeno: 18. 6. 2024 10:59