WILDMANNOVÁ, Mirka. Sociální podnik – řešení nezaměstnanosti? In Katedra sociálního rozvoje a práce, Trexima Bratislava. Nové výzvy pre sociálnu politiku a globálny trh práce 2015. 1. vyd. Bratislava: Národohospodářská fakulta EU Bratislava, 2015, s. 563-570. ISBN 978-80-225-4078-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sociální podnik – řešení nezaměstnanosti?
Název česky Sociální podnik – řešení nezaměstnanosti?
Název anglicky Social business – solutions of uneployment?
Autoři WILDMANNOVÁ, Mirka (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Bratislava, Nové výzvy pre sociálnu politiku a globálny trh práce 2015, od s. 563-570, 8 s. 2015.
Nakladatel Národohospodářská fakulta EU Bratislava
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Kód RIV RIV/00216224:14560/15:00081730
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-225-4078-0
Klíčová slova česky sociální podníkání trh práce politika zaměstananosti sociální politika
Klíčová slova anglicky social business labour market policy of employment social policy
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Daniela Marcollová, učo 111148. Změněno: 5. 5. 2016 10:38.
Anotace
Potřeba vytvoření nových pracovních míst představuje pro každou z členských zemí Evropské unie jeden z nejnaléhavějších problémů současnosti. Nezaměstnaných je více než 10% aktivního obyvatelstva Unie. Nejvíce na trhu práce jsou ohroženy specifické skupiny obyvatelstva jako např. zdravotně postižení, ženy po mateřské dovolené, osoby starší 50 let. Článek se zaměřuje na sociální podniky – jeden ze segmentů trhu práce, který je zacílen na zaměstnávání specifických skupin. Dle registru „České sociální podnikání“ je registrováno v České republice kolem 210 sociálních podniků. Sociální podnik je vyjímečný tím, že je postaven na partnerství veřejného a soukromého sektoru a minimálně 40% zaměstnanců je ze specifické skupiny. Cílem příspěvku je zhodnotit stav sociálních podniků v České republice a jejich podporu z Evropského sociálního fondu při zaměstnávání vyloučených skupin obyvatelstva. Závěr příspěvku zhodnotí budoucí trend v sociálním podnikání v České republice.
Anotace anglicky
The need to create new jobs poses one of the most pressing challenges of our time for each of the member country of the European Union. Unemployed people is more than 10% of the active population of the EU. Specific groups such as the disabled, women returning from maternity leave, workpeole older than 50 yearsare volnerable the most to the labor market.The article focuses on social enterprises – this is one of the segments of the labor market, which is aimed at the employment of specific groups. According to the registry "Czech social entrepreneurship" it is registered around 210 social buiness establishment in the Czech Republic. Social enterprise is unique in a way that it is built on partnership between the public and private sectors, and at least 40% of employees belongs to a specific group. The aim of this paper is to review the status of social enterprises in the Czech Republic and their support from the European Social Fund for the employment of excluded groups of inhabitants. The contribution evaluate future trend in social entrepreneurship in the Czech Republic.
Návaznosti
WB-11-05, projekt VaVNázev: Projekt MMR -Managament regionální a místní správy
Investor: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Management regionální správy
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 02:51