HORSKÝ, Jan. Intuitivní teorie : Epistemický status morálních intuic. In Povaha súčasnej filozofie a jej metódy 2015, 19.-20. 3. 2015, Bratislava. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Intuitivní teorie : Epistemický status morálních intuic
Název anglicky The Intuitive Theories : The Epistemic Status of Moral Intuitions
Autoři HORSKÝ, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Povaha súčasnej filozofie a jej metódy 2015, 19.-20. 3. 2015, Bratislava, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00083845
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky morální intuice; epistemický status; normativní teorie; metafilosofie
Klíčová slova anglicky moral intuitions; epistemic status; normative theories; metaphilosophy
Štítky mzok, rivok
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 24. 2. 2016 17:06.
Anotace
Při loňské návštěvě Mladé filozofie jsem během svého příspěvku stihl obhajovat tezi, že epistemický status morálních intuic je plně závislý na tom, jakou hodnotu jim přidělí námi preferované normativní teorie, a zároveň si v závěru uvědomit, že je to nesmysl. Kámen úrazu spočívá v tom, že samy normativní teorie jsou ve svém základu založeny na nezdůvodněných přesvědčeních – tj. kategorii, která spadá do mnou zastávané definice intuice. Co pak udává epistemickou hodnotu jim, když tu ještě není žádná normativní teorie, která by jim ji mohla přidělit? Cílem mého příspěvku je napravit chyby minulé a vypořádat se s tímto pro celou oblast normativity klíčovým problémem.
Anotace anglicky
In my presentation last year, I was at the same time able (i) to defend the claim that the epistemic status of moral intuitions depends solely on whether our preferred normative theory approve of it or not and (ii) to realize in the Q&A section that it is not possible. The problem lies in the unfortunate fact that normative theories themselves rest on foundation that consists of unjustified beliefs – i.e. on the category that falls into the range of my favored definition of intuition. Therefore, the question arises what is their source of epistemic value when there is no normative theory that could assign it to them yet? The aim of my current presentation is to correct the flaws of the past and to deal with this problem which is crucial for the whole normative project.
Návaznosti
MUNI/A/1153/2014, interní kód MUNázev: Soudobé problémy a minulé podoby filozofické diskuse
Investor: Masarykova univerzita, Soudobé problémy a minulé podoby filozofické diskuse, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 17:19