SVAČINOVÁ, Iva. Rétorická účinnost kvazi-logických argumentů. In XIX. Česko-slovenské sympózium o analytickej filozofii, 9.-11. 9. 2015, Filosofický ústav SAV, Bratislava. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rétorická účinnost kvazi-logických argumentů
Název anglicky Rhetorical effectiveness of quasi-logical arguments
Autoři SVAČINOVÁ, Iva (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání XIX. Česko-slovenské sympózium o analytickej filozofii, 9.-11. 9. 2015, Filosofický ústav SAV, Bratislava, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00083858
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky argumentation; strategic maneuvering; quasi-logical arguments
Štítky mzok, rivok
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 23. 2. 2016 13:37.
Anotace
Příspěvek se zaměřuje na otázku, jakými způsoby mohou kvazi-logické prvky posilovat přijatelnost předložené argumentace. Vychází z předpokladu, že kvazi-logické argumenty, tak jak je představují Perelman a Olbrechts-Tyteca v díle The New Rhetoric: A Treatise on Argumentation nelze považovat za jednotný typ argumentů, ale že se jedná spíše o souhrn různorodých strategií, které mohou konkrétními způsoby přispívat k přijatelnosti stanoviska: a to vzhledem k fázi argumentace, v níž jsou využity, a strategické roli, kterou mohou v této fázi naplňovat. V příspěvku byly na konkrétních příkladech tyto strategie identifikovány, zároveň byly analyzovány podmínky, za nichž je pro mluvčího výhodné danou kvazi-logickou strategii využít.
Anotace anglicky
This paper deals with the question, how can the quasi-logic elements reinforce the acceptability of arguments presented. It is based on the assumption that quasi-logical arguments as representing in the work of The New Rhetoric: A Treatise on Argumentation by Perelman and Olbrechts-Tyteca cannot be considered as a single type of argument, but they are rather a set of the various strategies that can in specific ways contribute to the acceptability of standpoint: given the stage of the argument, in which they are used, and the strategic role that they can fulfill at this stage. Concrete examples of these strategies are identified in the paper, and conditions under which use of the quasi-logical strategy is advantageous for speaker are analyzed.
Návaznosti
MUNI/A/1153/2014, interní kód MUNázev: Soudobé problémy a minulé podoby filozofické diskuse
Investor: Masarykova univerzita, Soudobé problémy a minulé podoby filozofické diskuse, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 9. 6. 2024 15:46