PAŘENICA, Jiří, Roman MIKLÍK, Marie PAVLUŠOVÁ a Jindřich ŠPINAR. Léčba levosimendanem: up-date 2012. Kardiologická revue. Praha: Ambit Media, 2012, roč. 2012, č. 3, s. 191-193. ISSN 1212-4540.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Léčba levosimendanem: up-date 2012
Název anglicky The use of levosimendan: up-date 2012
Autoři PAŘENICA, Jiří (203 Česká republika, domácí), Roman MIKLÍK (203 Česká republika, domácí), Marie PAVLUŠOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí) a Jindřich ŠPINAR (203 Česká republika, domácí).
Vydání Kardiologická revue, Praha, Ambit Media, 2012, 1212-4540.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/12:00087502
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky levosimendan; akutní srdeční selhání
Klíčová slova anglicky levosimendan; acute heart failure
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 10. 5. 2016 13:50.
Anotace
Levosimendan jako kalciový senzitizér je lék s pozitivně inotropním účinkem, vazodilatačním a kardioprotektivní účinkem. Opakovaně byl prokázán u pacientů s akutním srdečním selháním jeho efekt na zvýšení srdečního výdeje a pokles tlaku v zaklínění. Ve srovnání s dobutaminem byl demonstrován vzestup glomerulární filtrace. Přestože klinické studie neprokázaly vliv na snížení mortality, meta-analýza 45 randomizovaných kontrolovaných studií ukázala, že terapie levosimendanem může vést ke snížení mortality, a to jak v porovnání s placebem, tak i s dobutaminem. Podle současných doporučení je tendence podávat pozitivně inotropní léky pouze v případě těžkého srdečního selhání nereagujícího na diuretickou a vazodilatační léčbu, kdy příčinou selhání je nízký srdeční výdej většinou provázený nižším krevním tlakem. Léčba levosimendanem, event. inhibitory fosfodiesterázy III by měla být preferována před podáním dobutaminu u pacientů chronicky léčených beta-blokátory, a to i u pacientů s akutním koronárním syndromem.
Anotace anglicky
Calcium senzitizer levosimendan is a drug with positive inotropic, vasodilating and cardioprotective effect. Its effect on an increase of cardiac output and decrease of pulmonary wedge pressure in acute heart failure patients has been repeatedly confirmed. When compared to dobutamine, levosimendan increased glomerular filtration rate. Despite the fact that clinical trials have failed to prove its impact on mortality of the patients, a meta-analysis of 45 randomized controlled studies has demonstrated a potential survival benefit of levosimendan application, both when compared to placebo and dobutamine. According to current recommendations, positively inotropic agents should be administered only in patients with severe heart failure with prolonged/no response to intravenous diuretics and vasodilators provided that the major cause of heart failure is the low cardiac output with/without hypotension. The use of levosimendan, eventuelly phosphodiesterasis III inhibitors, should be preffered prior to administration of dobutamine in patients chronically treated with betablockers, including those presenting with acute coronary syndrom.
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 01:38