KOBÍKOVÁ, Zuzana a Jakub MÁCHA. From Metaphor to Hypertext: an Interplay of Organic and Mechanical Metaphorics in the Context of New Media Discovering. Online. In John Barnden and Andrew Gargett. Proceedings of the AISB 2015 Symposium on Computing and Philosophy: The Significance of Metaphor and Other Figurative Modes of Expression and Thought. Kent: AISB, 2015, s. 32-39. ISBN 978-1-5108-0386-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název From Metaphor to Hypertext: an Interplay of Organic and Mechanical Metaphorics in the Context of New Media Discovering
Název česky Od metafory k hypertextu: souhra organické a mechanické metaforiky v kontextu vynalézání nového média
Autoři KOBÍKOVÁ, Zuzana (203 Česká republika, garant, domácí) a Jakub MÁCHA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Kent, Proceedings of the AISB 2015 Symposium on Computing and Philosophy: The Significance of Metaphor and Other Figurative Modes of Expression and Thought, od s. 32-39, 8 s. 2015.
Nakladatel AISB
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW pdf
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00083890
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-1-5108-0386-2
Klíčová slova anglicky metaphor; metaphorics; organism; mechanism; hypertext
Štítky mzok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. Dr. phil. Jakub Mácha, Ph.D., učo 3662. Změněno: 10. 5. 2020 13:59.
Anotace
Hypertextual linking of information is one of the basic principles of digital media. We suppose this principle to be discovered in metaphorical thinking with the help of the so-called absolute metaphors. We derive the notion of an absolute metaphor from Hans Blumenberg's metaphorology, and we interpret metaphors according to Max Black’s interaction theory. Our aim is to interpret these absolute metaphors as being open to new implications, just as they are open to a pragmatically determined dialectical interaction of organic and mechanical metaphorics. We follow the direction of interactions within these metaphorics in a philosophical attempt to explain the nature of mechanical and organic systems. In particular we will analyse the metaphors ‘association is trail’ (Bush), ‘computer is a clerk’ (Engelbart) and ‘hypertext is a Xanadu’ (Nelson). All these metaphors are both organic and mechanical. That is why we can say that hypertext is both an organic and mechanical system.
Anotace česky
Hypertextové propojení informací je jedním ze základní principů digitálních médií. Předpokládáme, že tento princip byl objeven s pomocí figurativního myšlení se zapojením takzvané absolutní metafory. Tento pojem představil filosof Hans Blumenberg v kontextu metody metaforologie, která je zkoumáním dějin filosofických a vědeckých metafor. Pro analýzu formy a funkce metafor objevujících se v procesu vynalézání hypertextu pracujeme s tzv. interakční teorií metafory Maxe Blacka. Naším cílem je interpretovat absolutních metafory jako otevřené novým implikacím, stejně jako pragmaticky podmíněné dialektické interakci organických a mechanických metaforik. Cílem příspěvku je analýza a interpretace metafory "asociace je stezka" (Bush), "počítač je úředník" (Engelbart) a "hypertext je Xanadu" (Nelson). Všechny tyto metafory vynálezců hypertextu propojují organickou a mechanickou metaforiku a pomáhají konceptualizovat nové médium mezilidské komunikace.
Návaznosti
MUNI/A/1153/2014, interní kód MUNázev: Soudobé problémy a minulé podoby filozofické diskuse
Investor: Masarykova univerzita, Soudobé problémy a minulé podoby filozofické diskuse, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 2. 6. 2024 02:24