SUCHÁČEK, Petr. Vyučování jako prostor k žákovskému učení? In WORKSHOP DOKTORANDEK A DOKTORANDŮ. Brno, Přírodovědecká fakulta MU. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vyučování jako prostor k žákovskému učení?
Název anglicky Teaching as a space for pupils' learning?
Autoři SUCHÁČEK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání WORKSHOP DOKTORANDEK A DOKTORANDŮ. Brno, Přírodovědecká fakulta MU. 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00081031
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky výuková komunikace; dialogické vyučování; žákovská participace; akční výzkum
Klíčová slova anglicky classroom discourse; dialogic education; student participation; action research
Štítky akční výzkum, dialogické vyučování, rivok, výuková komunikace, žákovská participace
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 31. 3. 2016 15:18.
Anotace
Cílem tohoto příspěvku je představit koncept tzv. dialogického vyučování a na datech z našeho akčního výzkumu ukázat, jakým způsobem je možné rozšířit prostor pro žákovské učení. V pedagogickém výzkumu existuje dlouhodobý zájem o to, jak žáci participují na výukové komunikaci. Tento zájem je spojen s přesvědčením o provázanosti myšlení a řeči. Jednoduše řečeno, jestliže žák ve vyučování operuje s informacemi, které dříve neměl, a provádí kognitivní operace na úrovni, jíž dříve nebyl schopen, znamená to, že probíhá učení. Výsledkem našeho projektu je rozšíření prostoru pro žáky, které má kvantitativní i kvalitativní ráz – žáci vyplňují svými promluvami větší část hodiny, formulují delší repliky a v hodinách se objevují produktivnější interakce.
Anotace anglicky
The aim of this paper is to introduce the concept of dialogic teaching and to show - on data from our action research - how it is possible to expand the space for pupils' learning. In educational research, there is a long-term interest in how students participate in classroom discourse. This interest is linked to the conviction of the interdependence of thought and speech. Simply put, if the pupil in the classroom operates with information that previously did not have, and performs cognitive level operations, which previously was not able to, it means that learning takes place. The result of our project is to expand the space for pupils, which has both quantitative and qualitative character - students completed their utterances greater part of an lesson, formulate longer replicas and there are more productive interactions in lessons.
Návaznosti
GA13-23578S, projekt VaVNázev: Učitel a žáci v dialogickém vyučování
Investor: Grantová agentura ČR, Učitel a žáci v dialogickém vyučování
MUNI/A/0820/2013, interní kód MUNázev: Celoživotní učení v institucionálních souvislostech
Investor: Masarykova univerzita, Celoživotní učení v institucionálních souvislostech, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 21. 9. 2024 01:30