TŮMA, František. Pozice ideálního dialogu ve výukové interakci. In Konference České pedagogické společnosti Škola a její křižovatky. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pozice ideálního dialogu ve výukové interakci
Název anglicky The position of ideal dialogue in classroom interaction
Autoři TŮMA, František.
Vydání Konference České pedagogické společnosti Škola a její křižovatky, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky uzavřené otázky; interakce ve výuce; dialog; dialogismus; ideální dialog
Změnil Změnil: doc. Mgr. František Tůma, Ph.D., učo 119281. Změněno: 25. 9. 2015 14:56.
Anotace
Cílem příspěvku je pojednat o vztahu mezi ideálním dialogem a institucionálním dialogem v kontextu školní třídy. Příspěvek se zaměřuje na výzkum povahy učitelových otázek a IRF výměn ve výukové interakci. Z perspektivy institucionálního dialogu jsou diskutovány vybrané výsledky výzkumu interakce ve třídě. Je vyvozeno, že při přihlédnutí k cílům analyzovaných situací hrají IRF výměny a uzavřené otázky učitele důležitou roli. Normativní snahy o zavedení ideálního dialogu do výukové interakce jsou v příspěvku z hlediska institucionálního dialogu problematizovány.
Anotace anglicky
The aim of this paper is to discuss the relationship between ideal dialogue and institutional dialogue in the context the classroom. The paper focuses on the research on teacher questions and IRF exchanges in classroom interaction. From the perspective of institutional dialogue the paper discusses selected results of classroom research. It is concluded that when taking the aims of the situations under scrutiny into consideration, the presence of IRF exchanges and closed/display teacher questions plays an important role in classroom interaction. Normative attempts to implement ideal dialogue into classroom interaction are then problematized from the perspective of institutional dialogue.
Návaznosti
EE2.3.30.0009, projekt VaVNázev: Zaměstnáním čerstvých absolventů doktorského studia k vědecké excelenci
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 06:05