KUBACZKOVÁ, Veronika, Lenka SEDLAŘÍKOVÁ, Lenka BEŠŠE, Martina ALMÁŠI, Roman HÁJEK a Sabina ŠEVČÍKOVÁ. Potenciál volné cirkulující DNA v diagnostice nádorových onemocnění. Klinická onkologie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2015, roč. 28, č. 4, s. 251-259. ISSN 0862-495X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Potenciál volné cirkulující DNA v diagnostice nádorových onemocnění
Název anglicky Potential of Cell-free Circulating DNA in Diagnosis of Cancer
Autoři KUBACZKOVÁ, Veronika (203 Česká republika, domácí), Lenka SEDLAŘÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Lenka BEŠŠE (203 Česká republika, domácí), Martina ALMÁŠI (203 Česká republika, domácí), Roman HÁJEK (203 Česká republika, domácí) a Sabina ŠEVČÍKOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Klinická onkologie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2015, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00084219
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky volná cirkulující DNA; nádorový marker; solidní nádory; hematologické malignity
Klíčová slova anglicky free DNA; tumor marker; solid tumors; hematological malignancies
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 13. 10. 2015 10:09.
Anotace
Volná cirkulující DNA (cf-DNA) je charakterizována jako extracelulární DNA, která může být přítomna v nízkých koncentracích v krvi zdravých jedinců. Cf-DNA je do krevního řečiště uvolňována apoptózou, ale i nekrózou. Zvýšené hladiny se vyskytují u patologických stavů, jako je zánět, stres či autoimunitní onemocnění. Výrazně zvýšené hodnoty cf-DNA jsou patrné zejména u pacientů s malignitami, a to především v pokročilých stadiích nemoci. V takovémto případe je nádorově specifická cf-DNA uvolňována nekrózou z buněk primárního nádoru a metastáz. V poslední době se hodně studií zabývá tzv. liquid biopsy (tekutou biopsií), která umožňuje poměrné snadnou detekci cirkulujících nádorových buněk i cirkulujících molekul nukleových kyselin z periferní krve k diagnostice nádorových onemocnění. Kvantitativní stano¬vení a detekce genetických a epigenetických změn v cf-DNA u pacientů s různými malignitami má potenciální využití v molekulární diagnostice, prognóze, monitorování průběhu nemoci a odpovědi na léčbu. Tento článek je zaměřen na potenciální využití cf-DNA jako krevního bio-markeru u vybraných solidních nádorů a hematologických malignit.
Anotace anglicky
Circulating cell-free DNA (cf-DNA) is characterized as extracellular DNA that may be present in the blood of healthy individuals in low concentrations. Cf-DNA is released by apoptosis or necrosis into the bloodstream. Increased levels are found in pathological conditions, such as inflammation, autoimmune diseases, or stress. Significant increase of cf-DNA is particularly evident in patients with malignancies, especially in the advanced stages of the disease. In this case, the tumor specific cf-DNA is released by necrosis from the cells of primary tumor and metastases. Recently, many studies concentrate on the so-called 'liquid biopsies'that allow detection of circulating tumor cells and circulating nucleic acids from peripheral blood for tumor diagnostics. Quantitative methods and detection of genetic and epigenetic alternations of cf-DNA in patients with different malignancies have potential applications in molecular diagnosis, prognosis, monitoring of disease progression and response to treatment. This review focuses on potential utility of cf-DNA as a blood biomarker in selected solid tumors and hematologie malignancies.
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 13:58