ŽÁKOVSKÁ, Alena a Martina NEKOLOVÁ. Detekce cystické a alternativní formy Borrelia burgdorferi s.l. u BALB/c myší. In Odborná konference Lymeská borelióza. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Detekce cystické a alternativní formy Borrelia burgdorferi s.l. u BALB/c myší
Název anglicky Detection of cystic and alternative forms of Borrelia burgdorferi s.l. in BALB/c mice
Autoři ŽÁKOVSKÁ, Alena (203 Česká republika, garant, domácí) a Martina NEKOLOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Odborná konference Lymeská borelióza, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 30102 Immunology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/15:00084249
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky cystická forma; Borrelia borgdorferi s.l.;BALB/C myši
Klíčová slova anglicky cystic forma; Borrelia borgdorferi s.l.;BALB/C mice
Změnil Změnila: doc. RNDr. Alena Žákovská, Ph.D., učo 417. Změněno: 14. 10. 2015 12:46.
Anotace
Cystická forma buněk Borrelia burgdorferi sensu lato je zkoumána již několik let. Je významná především z hlediska diagnostiky a léčby Lymeské boreliózy. Umožňuje buňkám přežití v nepříznivých podmínkách, jak během kultivace, tak i v organismu, například v průběhu antibiotické léčby pacienta. Cílem experimentů bylo zjistit schopnost cystických forem různého stáří genospecies Borrelia afzelii rekonvertovat zpět do viabilní spirální formy nejen in vitro, ale i in vivo, u cystami ošetřených laboratorních jedinců Mus musculus (BALB/c).Z výsledků experimentů se nepodařilo prokázat infekčnost cystických forem in vivo, jelikož hodnoty skupin ošetřených cystami se pohybovaly mírně nad úrovni negativní kontroly. Podle stáří cyst vykazovaly protilátky opět jen mírný nárust, ale výsledek nebyl statisticky významný. Naopak schopnost cyst rekonvertovat zpět do spirální formy byla detekována v závislosti na stáří cystické formy. Při přípravě cystické formy byl také pozorován vznik bakteriální biofilmu borelií, jehož existence byla publikována teprve v nedávné době.
Anotace anglicky
The Cystic form cells of Borrelia burgdorferi sensu lato is examined for several years. It is important, above all in terms of diagnosis and treatment of Lyme disease. Allows the cells to survive in adverse conditions, both during cultivation, as well as in the body, for example, in the course of antibiotic treatment to the patient. The aim of the experiments was to determine the ability of cystic forms of different genospecies Borrelia afzelii and to retain back to the viabile spiral forms not only in vitro, in vivo, but also for the by cysts treated laboratory specimens of Mus musculus (BALB/c).
VytisknoutZobrazeno: 30. 5. 2024 22:15