LOSKOTOVÁ, Irena a Martin HLOŽEK. Zdroje keramických surovin v brněnské kachlové produkci 15. století. In 45. mezinárodní konference archeologie středověku. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zdroje keramických surovin v brněnské kachlové produkci 15. století
Název anglicky Sources of Raw Ceramic Materials of Tile Production in Brno in the 15th Century
Autoři LOSKOTOVÁ, Irena a Martin HLOŽEK.
Vydání 45. mezinárodní konference archeologie středověku, 2013.
Další údaje
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky kamnové kachle, petroarcheologické rozbory, středověk
Klíčová slova anglicky stove tiles, petroarchaeological analyses, Middle Ages
Změnil Změnil: Mgr. Igor Hlaváč, učo 342491. Změněno: 2. 5. 2019 09:14.
Anotace
V souboru brněnských středověkých kamnových kachlů lze na základě reliéfní výzdoby čelních vyhřívacích stěn definovat užší kolekce, mezi nimiž dominují dvě, početnější s tematikou Klanění a užší s výjevy z turnajové scény. K oběma nalezneme přímé analogie v nálezech z archeologických výzkumů nejen v našich zemích. Petroarcheologické rozbory brněnských vzorků z obou kolekcí se zaměřují na upřesnění provenience těchto výrobků, které by mělo přispět k osvětlení jejich původu.
Anotace anglicky
Several smaller series can be distinguished in a collection of Brno stove tiles, on the basis of the relief decoration of the front (heating) sections. These series are dominated by two in particular: the larger one with the Adoration subject, the smaller with tournament scenes. Both have direct analogies in finds from archaeological excavations in this country and outside its borders. Petroarchaeological analyses of samples from the two Brno series are aimed at the specification of the products’ provenance that should help elucidate their origin.
VytisknoutZobrazeno: 25. 5. 2024 16:51