CHLAPEK, Petr, Silvia CHOVANOVÁ, Viera SLÁVIKOVÁ a Renata VESELSKÁ. Mikroprostředí nádoru – možnosti výzkumu v podmínkách in vitro. Klinická onkologie. Brno: C̆eská onkologická spolec̆nost, 2014, roč. 27, Suppl 1, s. "S48"-"S52", 5 s. ISSN 0862-495X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mikroprostředí nádoru – možnosti výzkumu v podmínkách in vitro
Název anglicky Tumor microenvironment – possibilities of the research under in vitro conditions
Autoři CHLAPEK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí), Silvia CHOVANOVÁ (703 Slovensko, domácí), Viera SLÁVIKOVÁ (703 Slovensko, domácí) a Renata VESELSKÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Klinická onkologie, Brno, C̆eská onkologická spolec̆nost, 2014, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/14:00084888
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky mikroprostředí nádoru; hypoxie; acidické pH; glukózová deprivace; podmínky in vitro
Klíčová slova anglicky tumor microenvironment; hypoxia; acidic pH; glucose deprivation; in vitro conditions
Štítky AKR, rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Andrea Mikešková, učo 137293. Změněno: 5. 5. 2016 10:30.
Anotace
Tumorigeneze je vždy doprovázena změnami v mikroprostředí příslušné tkáně. Nádorové mikroprostředí představuje heterogenní komplex, který širokou škálou vnějších podnětů kontroluje buněčnou proliferaci, diferenciaci, nekrózu nebo apoptózu a může vést k vývoji agresivního fenotypu buněk nádoru. Vliv nádorového mikroprostředí je také často spojován s rezistencí k běžně používaným léčebným postupům. Specifika nádorového prostředí jsou těsně spojena se strukturními i funkčními abnormalitami cévní sítě v nádoru, stejně jako se změnami v buněčném metabolizmu. Pro nádorové tkáně je typické zejména zvýšení podílu glykolýzy, zvýšený příjem glukózy, produkce laktátu a CO2, rovněž jako přítomnost hypoxických oblastí a oblastí se sníženým pH. V současné době existuje množství metod vhodných pro in vitro simulaci a výzkum některých z těchto podmínek a množství nových metod se nadále vyvíjí. Bližší poznání specifik nádorového mikroprostředí tak bude stále více ovlivňovat vývoj nových léčebných prostředků pro nádorová onemocnění u člověka.
Anotace anglicky
Tumorigenesis is always accompanied by alterations of the microenvironment in the respective tissue. The tumor microenvironment represents a heterogeneous complex, in which cell proliferation, differentiation, necrosis or apoptosis are regulated by various extracellular stimuli, and it can also lead to development of an aggressive phenotype of tumor cells. Influence of tumor microenvironment is also often connected with resistance to frequently used therapeutic procedures. Specifics of the tumor microenvironment are closely associated with the structural and functional abnormalities of tumor microvessels and altered cellular metabolism. Moreover, changes such as increase in glycolysis, elevated glucose uptake, production of lactate and CO2, and presence of hypoxic regions and regions with acidic pH are typical features of tumor tissues. At present, there is a lot of methods for in vitro simulation and investigation of some of these specific conditions, and a number of new methods are being developed. A detailed understanding of the specifics of the tumor microenvironment should increasingly improve the development of new treatment possibilities of human cancers.
Návaznosti
EE2.3.20.0183, projekt VaVNázev: Centrum experimentální biomedicíny
MUNI/C/0944/2013, interní kód MUNázev: VPLYV HYPOXIE NA BUNKOVÚ DIFERENCIÁCIU INDUKOVANÚ POMOCOU KYSELINY ALL-TRANS RETINOVEJ A INHIBÍTOROV LOX/COX U BUNIEK OSTEOSARKÓMU
Investor: Masarykova univerzita, VPLYV HYPOXIE NA BUNKOVÚ DIFERENCIÁCIU INDUKOVANÚ POMOCOU KYSELINY ALL-TRANS RETINOVEJ A INHIBÍTOROV LOX/COX U BUNIEK OSTEOSARKÓMU, DO R. 2020 - Program rektora
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 07:34