DOVRTĚLOVÁ, Gabriela, Kristýna NOSKOVÁ a Ondřej ZENDULKA. Farmakologické interakce etanolu s vybranými zneužívanými nelegálními látkami. Online. Adiktologie. Tišnov: Scan, 2015, roč. 15, č. 3, s. 280-288. ISSN 1213-3841. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Farmakologické interakce etanolu s vybranými zneužívanými nelegálními látkami
Název česky Farmakologické interakce etanolu s vybranými zneužívanými nelegálními látkami
Název anglicky Pharmacological Interactions of Ethanol with Selected Illegal Substances of Abuse
Autoři DOVRTĚLOVÁ, Gabriela (203 Česká republika, domácí), Kristýna NOSKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Ondřej ZENDULKA (203 Česká republika, domácí)
Vydání Adiktologie, Tišnov, Scan, 2015, 1213-3841.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00085041
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky etanol; interakce; látková závislost; zneužívané látky
Klíčová slova anglicky ethanol; interaction; drug addiction; substances of abuse
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 10. 12. 2015 13:10.
Anotace
Obliba etanolu v zemích střední Evropy je tradičně velmi vysoká a jeho celková spotřeba zaznamenává v posledních desetiletích minimální výkyvy. Naopak je tomu u zneužívaných psychotropních látek, které jsou díky otevření trhu postkomunistických zemí včetně ČR stále dostupnější a oblíbenější i mezi konzumenty etanolu. Díky dobré dostupnosti etanolu je vysoce pravděpodobné, že u lidí závislých na nelegálních psychotropních látkách může docházet velmi často k jejich kombinaci s etanolem. Práce je zaměřena na popis interakcí etanolu s amfetaminy, kanabinoidy, kokainem, LSD a antagonisty NMDA receptorů. Interakce jsou hodnoceny z farmakologického hlediska a dosažené výsledky těchto kombinací jsou porovnány z pohledu rizika či „přínosu“ pro uživatele.
Anotace anglicky
The popularity of ethanol in the countries of Central Europe is traditionally very high and its total consumption has exhibited minimal fluctuations in recent decades. On the other hand, the availability and popularity of psychotropic substances of abuse have been increasing constantly, among drinkers too, since the markets of the post-communist countries, including the Czech Republic, opened up. The easy availability of ethanol is very likely to increase the chances of people addicted to illegal psychotropic substances combining them with ethanol very often. This work is focused on describing the interaction of ethanol with amphetamines, cannabinoids, cocaine, LSD, and NMDA receptor antagonists. Interactions are evaluated from a pharmacological point of view and the results of these combinations are compared in terms of the risks or „benefits“ to the user.
Návaznosti
MUNI/A/1116/2014, interní kód MUNázev: Nové farmakologické mechanizmy v preklinickém i klinickém vývoji léčiv
Investor: Masarykova univerzita, Nové farmakologické mechanizmy v preklinickém i klinickém vývoji léčiv, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 01:03