ČERNÝ, Michal. Osciloskop pro Android: zvukové experimenty pro každého. In Černý, Michal; Mazáčová, Pavlína. Tablet ve školní praxi. 1. vyd. Brno: Flow, 2015, s. 99-106. ISBN 978-80-88123-02-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Osciloskop pro Android: zvukové experimenty pro každého
Název anglicky Oscilloscope for Android sonic experiments for everyone
Autoři ČERNÝ, Michal (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Tablet ve školní praxi, od s. 99-106, 8 s. 2015.
Nakladatel Flow
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00085071
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-88123-02-6
Klíčová slova česky TPCK; Tablet; učení; didaktika; osciloskop; experiment; fyzika
Klíčová slova anglicky TPCK; tablet; learning; didactics; oscilloscope; experiment; physics
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: RNDr. Michal Černý, Ph.D., učo 268947. Změněno: 3. 12. 2016 23:39.
Anotace
Zvuk je téma, které se objevuje ve výuce fyziky základních škol i gymnázií a má velký potenciál různých mezipředmětových vazeb – lze ho propojit s hudební výchovou, uměnovědnými předměty, ale také matematikou a dalšími předměty. Většinou se výuka omezuje na teoretický výklad podpořený experimenty demonstračního charakteru – běžně se ukazují zázněje, různé experimenty s ladičkami, případně rozdíly mezi příčnými a podélnými kmity na kovové tyči. Osciloskop, který je k dispozici na tabletu, využívá typicky dvou různých vstupů. První je USB vstup, který vede k nějakému experimentálnímu zařízení. Tablet lze tímto způsobem propojit s řadou různých čidel a vstupů, například s měřidly napětí, což může být zajímavé například ve výuce elektřiny a magnetismu, ale takto lze připojit třeba také optickou závorou. Připojit lze samozřejmě také klasický mikrofon. Druhou variantou, které se budeme věnovat podrobněji, je využití mikrofonu, který je integrovaný přímo v zařízení. Integrovaný mikrofon má řadu výhod – není třeba pořizovat další zařízení, nosit je s sebou, lze pohodlně pracovat v terénu atp. Na druhou stranu je třeba počítat s tím, že mikrofon nemá obvyklou kvalitu a některá zařízení zesilují signál v oblasti, která je typická pro telefonní hovory, takže mezi 100–550 Hz může docházet k jistému zkreslení. To je třeba u každého zařízení vyšetřit speciálně a buď je využít pro měření, u kterých to nevadí, nebo naopak pro takový experiment, u kterého žáci tuto skutečnost sami objeví, celou závislost vyšetří a pochopí.
Anotace anglicky
Sound is a theme that appears in the teaching of physics of elementary schools and secondary schools and has great potential for a variety of interdisciplinary links - you can connect it to music education, uměnovědnými objects, but also mathematics and other subjects. Mostly confined to teaching the theoretical interpretation of experiments supported the demonstration character - normally show beats, various experiments with tuning forks, or the difference between transverse and longitudinal vibrations on a metal rod. Oscilloscope, which is available on the tablet, typically uses two different inputs. The first is a USB input, which leads to some experimental device. Tablet can be connected in this way with a variety of sensors and inputs, such as a strain gauge, which may be of interest for example in the teaching of electricity and magnetism, but this should also be possible to connect the optical barrier. Of course you connect a conventional microphone. The second option, which we will deal in more detail, the use of a microphone that is integrated directly on the device. Integrated microphone has a number of advantages - no need to purchase additional equipment, carry them with you, you can comfortably work in the field and so on. On the other hand, it must reckon with the fact that the microphone is not the usual quality and some devices amplify the signal in the area, which is typical for phone calls, so between 100-550 Hz can lead to a certain bias. It is necessary for each device specially to investigate and either use them to measure where it does not matter, or vice versa for an experiment in which students of this fact alone shows, the entire dependency investigate and understand.
Návaznosti
CZ.1.07/1.3.00/51.0035, interní kód MUNázev: INTERES - Informační technologie realizované spoluprací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, INTERES - Informační technologie realizované spoluprací, 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení
VytisknoutZobrazeno: 29. 8. 2024 16:10