ČERNÝ, Michal. Prototypování jako součást interdisciplinárního kurzu informatiky. In Černý, Michal; Mazáčová, Pavlína. Tablet ve školní praxi. 1. vyd. Brno: Flow, 2015, s. 137-142. ISBN 978-80-88123-02-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Prototypování jako součást interdisciplinárního kurzu informatiky
Název anglicky Prototyping as part of interdisciplinary course Informatics
Autoři ČERNÝ, Michal (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Tablet ve školní praxi, od s. 137-142, 6 s. 2015.
Nakladatel Flow
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00085073
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-88123-02-6
Klíčová slova česky TPCK; Tablet; učení; didaktika; protypování; informatika; ICT
Klíčová slova anglicky TPCK; tablet; learning; didactics; protypování; informatics; ICT
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: RNDr. Michal Černý, Ph.D., učo 268947. Změněno: 3. 12. 2016 23:39.
Anotace
Informatické myšlení patří mezi témata, o kterých se v současné době ve vztahu k výuce informatiky na základních i středních školách velmi diskutuje. Smysl předmětu nespočívá v rozvoji instrumentálních dovedností s konkrétními aplikacemi, jako je kancelářský balík nebo internetový prohlížeč, neboť ty procházejí zásadními změnami, jak co se týče grafického provedení, tak také funkčního vybavení či těžiště náplně daného nástroje. Tradičně se do oblasti informatického myšlení řadí především dovednosti technického charakteru, rozvoj algoritmického myšlení a programování, matematické dovednosti apod. Na tomto místě bychom rádi zmínili ještě jednu oblast, které se v tomto kontextu nevěnuje tolik pozornosti, totiž návrh aplikací a vzhledu grafických rozhraní. Jde o téma, které má velice blízko k problematice sociální informatiky, human-computer interaction (HCI, interakce člověka a počítače), softwarovým studiím, ale také k dalším disciplínám a má výrazně interdisciplinární charakter. Lze snadno identifikovat mezipředmětové vazby na výtvarnou či estetickou výchovu, ale návrh aplikací má těsný vztah k problematice inkluze, jak sociální, tak především zdravotní, k multikulturním aspektům, ale také třeba k jazykovým kompetencím, když se budou žáci učit přemýšlet nad tím, jak správně přeložit (a případně přenastavit) všechny prvky. Zcela přirozeně se pak nabízí vazba na programování, kódování či matematiku.
Anotace anglicky
Informatics thinking among the topics that are currently in relation to teaching science primary and secondary schools greatly debated. Not in the sense of the course development instrumental skills, with specific applications, such as office suite or Internet Browser, as they undergo major changes, both in terms of graphic design, as well as functional equipment or gravity load of the instrument. Traditionally in informatics thinking skills include mainly technical nature, development of algorithmic thinking and programming, mathematical skills and the like. In this We would like to mention another area, which in this context does not pay much attention, namely application design and appearance of graphical interfaces. It is a topic that is very close to the issue social science, human-computer interaction (HCI, human-computer interaction), software studies, but also to other disciplines and has a strong interdisciplinary character. It can easily identify cross-curricular links to art and aesthetic education, but the application design is closely related to the issue of inclusion as a social and, especially, health, the multicultural aspects, but also the need for linguistic competencies, when pupils will learn think about how to translate (and possibly reconfigure) any elements. Quite naturally then offers a link to the programming, coding and mathematics.
Návaznosti
CZ.1.07/1.3.00/51.0035, interní kód MUNázev: INTERES - Informační technologie realizované spoluprací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, INTERES - Informační technologie realizované spoluprací, 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení
VytisknoutZobrazeno: 21. 9. 2024 08:44