TROJAN, Jakub. Metody urgentního mapování v krizových situacích s využitím komunitních a participativních nástrojů GIS. Trilobit. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky, roč. 2015, č. 2, s. 1-6. ISSN 1804-1795. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metody urgentního mapování v krizových situacích s využitím komunitních a participativních nástrojů GIS
Název česky Metody urgentního mapování v krizových situacích s využitím komunitních a participativních nástrojů GIS
Název anglicky Urgent mapping methods in crisis situations using communitybased and participatory GIS
Autoři TROJAN, Jakub.
Vydání Trilobit, Zlín, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky, 2015, 1804-1795.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Full text
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky krizové mapování; participativní GIS; geoinformatika; krizové řízení; Ushahidi
Klíčová slova anglicky crisis mapping; participative GIS; geoinformatics; crisis management; Ushahidi
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: RNDr. Jakub Trojan, MSc, Ph.D., učo 151236. Změněno: 4. 12. 2015 16:11.
Anotace
Cílem příspěvku je upozornit na možnosti využití crowdsourcingu a participativních nástrojů GIS při komunitním řešení nenadálých krizových situací. Jako případová studie je zvolena platforma Ushahidi, která umožňuje rychlé nasazení při nutnosti operativního sběru dat v těžko dostupném terénu při výpadku profesionálních kartografů/geoinformatiků. Příspěvek je teoreticky ukotven v hluboké rešerši zejména zahraničních studií a přístupů k participativnímu a komunitnímu mapování, přičemž případová studie demonstrující implementaci platformy Ushahidi je lokalizována do prostředí města Uherské Hradiště při mapování předem delimitovaných kategorií rizik.
Anotace anglicky
This paper aims to draw attention to the possibility of using crowdsourcing and participatory GIS tools in the community handle unexpected crises. As a case study we have chosen platform Ushahidi, which enables rapid deployment when necessary and operational data collection in heavily accessible terrain inaccessible for professional cartographers. The paper is theoretically anchored in deeply rooted research of mainly foreign studies and approaches to participatory and community-mapping. Selected case study demonstrates the implementation of the Ushahidi platform and it is located in the city of Uherské Hradiště, where previously delimited risk categories have been mapped.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 09:20