PURMOVÁ, Soňa, Pavel WEBER, Šárka BOHATÁ, Renata ŠREFLOVÁ a Pavel TRČKA. Atypický průběh disekce hrudní aorty u 80leté ženy. Geriatrie a gerontologie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, roč. 4, č. 2, s. 103-108. ISSN 1805-4684. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Atypický průběh disekce hrudní aorty u 80leté ženy
Název anglicky Chest pain in a patient withthoracic aorta dissection
Autoři PURMOVÁ, Soňa (703 Slovensko, domácí), Pavel WEBER (203 Česká republika, garant, domácí), Šárka BOHATÁ (203 Česká republika, domácí), Renata ŠREFLOVÁ (203 Česká republika) a Pavel TRČKA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Geriatrie a gerontologie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2015, 1805-4684.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00085122
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky bolest na hrudi; diferenciální diagnostika; disekce ascendentní hrudní aorty, pozdní stáří
Klíčová slova anglicky chest pain; differential diagnosis; thoracic aorta dissection; late elderly
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 28. 1. 2016 13:11.
Anotace
Bolest na hrudi je poměrně častým příznakem v interní medicíně. Má široké spektrum možných příčin od naprosto banálních až po život ohrožující. Jedním z méně častých, ale klinicky závažných důvodů vzniku bolesti na hrudi může být i disekce hrudní aorty. Autoři popisují ve svém kasuistickém sdělení klinický průběh disekce ascendentní aorty u 80-leté ženy projevující se spíše atypicky až po operační řešení protézou. V širším pohledu diskutují tuto problematiku obecně. Kolektiv autorů chce touto kasuistikou upozornit na neustálou potřebu myslet na tuto závažnou diagnózu, kterou je třeba brát v úvahu vždy při náhle vzniklých bolestech na hrudi, a na obvykle spíše chudou symptomatologii u pacientů vyššího věku. Vedle potřeby správné a adekvátní diagnostiky u starších, upozorňuje nejen na rizika disekce ascendentní aorty, ale poukazuje i na možnosti úspěšného řešení.
Anotace anglicky
Chest pain is a fairly common symptom of internal medicine. It has a wide range of possible causes from absolutely trivial to life threatening. One of the less frequent, but clinically severe reasons of chest pain is the dissection of the thoracic aorta. The authors describe the clinical course of this disease, including the diagnosis and therapy until the surgical solution with prosthesis for the specific patient and more broadly discuss this issue in general. The team of authors wants to draw attention to the continued need to consider this serious diagnosis, which should be taken into account whenever a sudden chest pain appears and to the rather poor symptomatology of the disease in the elderly. Alongside the need for a proper and adequate diagnosis in the elderly, it draws attention not only to the risk of dissection of the ascending aorta, but also points out to the possibilities of a successful solution.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 02:43