SKORKOVSKÁ, Karolína a Šárka SKORKOVSKÁ. Vnitřně fotosenzitivní gangliové buňky sítnice. Česká a slovenská oftalmologie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2015, roč. 71, č. 3, s. 144-149. ISSN 1211-9059.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vnitřně fotosenzitivní gangliové buňky sítnice
Název anglicky Intrinsically photosensitive retinal ganglion cells
Autoři SKORKOVSKÁ, Karolína (203 Česká republika, garant, domácí) a Šárka SKORKOVSKÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Česká a slovenská oftalmologie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2015, 1211-9059.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00085171
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky gangliové buňky sítnice; melanopsin; pupilografie; pigmentová retinopatie
Klíčová slova anglicky retinal ganglion cells; melanopsin; pupillography; retinitis pigmentosa
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 10. 12. 2015 16:03.
Anotace
Gangliové buňky sítnice s obsahem melanopsinu jsou nově objevenými fotoreceptory sítnice. Díky pigmentu melanopsinu jsou stejně jako tyčinky a čípky schopné vlastní vnitřní fototransdukce. Podílí se na řízení cirkadiánního rytmu a zornicového reflexu, možná mají i doplňkovou úlohu v procesu vidění. Pupilární reakci řízenou gangliovými buňkami s obsahem melanopsinu lze separovat pomocí tzv. chromatické pupilografie. Použití barevných stimulů k odlišení přispění jednotlivých fotoreceptorů k pupilární reakci na osvit může v pokročilých stadiích pigmentové retinopatie přinést detailnější informace o funkci fotoreceptorů než standardní elektroretinografie. Přehled shrnuje současné poznatky o gangliových buňkách sítnice s obsahem melanopsinu s důrazem na jejich význam pro klinickou praxi.
Anotace anglicky
Recently discovered intrinsically photosensitive melanopsin-containing retinal ganglion cells contribute to circadian photoentrainment and pupillary constriction; recent works have also brought new evidence for their accessory role in the visual system in humans. Pupil light reaction driven by individual photoreceptors can be isolated by means of the so called chromatic pupillography. The use of chromatic stimuli to elicit different pupillary responses may become an objective clinical pupil test in the detection of retinal diseases and in assessing new therapeutic approaches particularly in hereditary retinal degenerations like retinitis pigmentosa. In advanced stages of disease, the pupil light reaction is even more sensitive than standard electroretinography for detecting residual levels of photoreceptor activity. This review summarizes current knowledge on intrinsically photosensitive retinal cells and highlights its possible implications for clinical practice.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 14:06