DLABKOVÁ, Kristýna, Iva BENEŠOVÁ, Tomáš VACULOVIČ, Viktor KANICKÝ a Jan PREISLER. Detekce a charakterizace zlatých nanočástic pomocí hmotnostní spektrometrie SALD ICP. Odborná skupina analytické chemie České společnosti chemické, 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Detekce a charakterizace zlatých nanočástic pomocí hmotnostní spektrometrie SALD ICP
Název anglicky Detection and characterization of gold nanoparticles using SALD ICP mass spectrometry
Autoři DLABKOVÁ, Kristýna (203 Česká republika, domácí), Iva BENEŠOVÁ (203 Česká republika, domácí), Tomáš VACULOVIČ (203 Česká republika, domácí), Viktor KANICKÝ (203 Česká republika, domácí) a Jan PREISLER (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 2015.
Nakladatel Odborná skupina analytické chemie České společnosti chemické
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Ocenění vědecké a umělecké činnosti
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/15:00081344
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky zlaté nanočástice; charakterizace nanočástic; laserová desorpce za účasti substrátu; SALD; hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem; ICP MS
Klíčová slova anglicky gold nanoparticles; characterization; substrate assisted laser desorption; SALD; inductively coupled plasma mass spectrometry; ICP MS
Štítky AKR
Změnil Změnila: Ing. Andrea Mikešková, učo 137293. Změněno: 28. 4. 2016 15:13.
Anotace
Díky svým unikátním vlastnostem nachází v dnešní době nanočástice své uplatnění v mnoha odvětvích. Z tohoto důvodu je velmi důležité nanočástice charakterizovat a popsat případná rizika a dopad na člověka i životní prostředí. Běžnými technikami, pomocí kterých lze nanočástice charakterizovat a určit jejich velikost a morfologii, jsou transmisní elektronová mikroskopie, skenovací elektronová mikroskopie, skenovací tunelová mikroskopie nebo mikroskopie atomárních sil. V současné době další velmi rychle se rozvíjející metodou pro stanovení nanočástic je běžně dostupná hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP MS) využívající zmlžovače pro zavádění vzorku do plazmatu. Jedná se o velmi citlivou metodu, s jejímž využitím lze dosáhnout nízkých limitů detekce (pod ng/l). Tato práce se zabývá použitím originální techniky pro zavádění vzorku do indukčně vázaného plazmatu, laserovou desorpcí za účasti substrátu (SALD), pro detekci a charakterizaci zlatých nanočástic (AuNP).
Anotace anglicky
Nanoparticles are used more and more in a range of fields nowadays so it is necessary to characterize them and learn more about the potential risks for the human and the environment. The aim of this study was to detect and characterize gold nanoparticles (AuNPs) using substrate-assisted laser desorption inductively coupled plasma mass spectrometry (SALD ICP MS) as an alternative to nebulizer ICP MS.
Návaznosti
ED1.1.00/02.0068, projekt VaVNázev: CEITEC - central european institute of technology
GA15-05387S, projekt VaVNázev: Laserově desorpční hmotnostní spektrometrie pro analýzu molekul a nanočástic
Investor: Grantová agentura ČR, Laserově desorpční hmotnostní spektrometrie pro analýzu molekul a nanočástic
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 12:50