KUBÍČEK, Luboš a Robert STAFFA. Pacient s aneuryzmatem břišní aorty - diagnostika, sledování a péče v ambulanci praktického lékaře. Praktický lékař. Praha: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně, roč. 95, č. 6, s. 283-287. ISSN 0032-6739. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pacient s aneuryzmatem břišní aorty - diagnostika, sledování a péče v ambulanci praktického lékaře
Název anglicky Patient with abdominal aortic aneurysm - diagnostics, follow-up and treatment in the ambulance of general practitioner
Autoři KUBÍČEK, Luboš (203 Česká republika, garant, domácí) a Robert STAFFA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Praktický lékař, Praha, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně, 2015, 0032-6739.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00085406
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky aneuryzma abdominální aorty; ruptura; dispenzarizace; rizikové faktory
Klíčová slova anglicky abdominal aortic aneurysm; rupture; dispensarization; risk factors
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 4. 1. 2016 14:21.
Anotace
Úvod: Incidence pacientů s aneuryzmatem abdominálni aorty (AAA) se stále zvyšuje a v případě jeho ruptury zůstává stále velmi vysoká mortalita. Prakticky lékař má možnost jako první pomoci klinického vyšetřeni vyhledával rizikové pacienty ohrožené přítomností aneuryzmatu, a to hlavně starší muže, kuřáky s hypertenzi. Cílem této práce je shrnutí poznatků o AAA jak z recentní literatury, tak ze zkušeností cévně chirurgického pracoviště a vytvoření stručných doporučení pro praktické lékaře. Soubor pacientů: V letech 2010-2015 jsme na našem pracovišti provedli 144 elektivnich intervencí u pacientů s asymptomatickým AAA (117 otevřených resekcí a 27 endo-vaskulárních intervencí) a 80 urgentních resekčnich výkonů u pacientů s rupturou AAA. Výsledky: Mortalita pacientů po urgentním intervenčním zákroku byla v našem sou-boru 48.8%, zatímco po elek-tivnich výkonech pouze 4.3%. Ze souboru vyplývá jasná převaha mužů jak s rupturou AAA (80,0 %), tak podstupujících elektivní zákrok (83,3 %). Nejdůležitějším rizikovým faktorem jak vzniku aneuryzmatu, tak i jeho ruptury je hypertenze, která byla přítomna u naprosté většiny pacientů. Zajímavé je znázorněni počtu ruptur v jednotlivých měsících, s největší koncentraci v období duben až červenec. Diskuze: Vzhledem k absenci národního ultrazvukového (UŽ) screeningového programu v České republice je ambulance praktického lékaře prvním místem, kde může být část asymptomatických AAA zachycena pomocí jednoduchého a rychlého fyzikálního vyšetření u rizikové populace (muž starší 65 let, kuřák a hypertonik) s následným UZ vyšetřením. Pro pacienta s AAA je zásadní důsledná korekce krevního tlaku, který je hlavním rizikovým faktorem ruptury. Praktický lékař by mel provádět pravidelné kontroly krevního tlaku a eventuálně jeho korekci úpravou medikace. Po intervenčních zákrocích je často praktický lékař první, kdo má možnost zjistit případné komplikace, proto by tyto měl mít na paměti a úzce spolupracovat s cévně chirurgickým pracovištěm. Vzájemná kooperace je zásadní k odhalení co největšího počtu asymptomatických AAA a k jejich úspěšně léčbě..
Anotace anglicky
Introduction: Incidence of patients with abdominal aortic aneurysm is continually rising and in the case of its rupture the mortality rate remains still very high. General practitioner is the first who can diagnose aneurysm's presence by clinical examination of a risk population, primarily elder male smokers with hypertension. The goal of this paper is to summarize up to date knowledge of AAA both from available literature and from the experience of centre for vascular surgery and create a brief recommendations for general praclitioners. Patients: During the years 2010-2015 we performed 144 elective interventions for asymptomatic AAA (117 open repairs and 27 endovascular procedures) and 80 urgent open repairs for ruptured AAA. Results: The mortality rate in our patients with AAA rupture was 48.8%. however the mortality after an elective intervention was 4.3% only. There was a clear predominance of males belli in the set of ruptured AAA (80.0%) and elective interventions (83.3%). The most important risk factor either for aneurysm development or its rupture is hypertension, which was presented in the vast majority of patients. Interesting outcome is the distribution of rupture count into a particular months; the biggest concentration of aneurysm ruptures was presented in the period from april to July. Discussion: Due to absence of national ultrasound screening program in the Qech Republic, the ambulance of general practitioner is the first place, where a part of asymptomatic AAA can be detected by a quick physical examination of the risk patients (male older than 65 years, smoker, hypertension) and consequent ultrasound examination. Crucial for a patient with AAA is strict hypertension treatment, because hypertension is the main risk factor for aneurysm rupture. General practitioner should frequently monitor patient's blood pressure and eventually correct patient's anti-hypertensive medication. After a successful intervention the general practitioner is usually the first who can detect potential complications, therefore these should be kept in mind and general practitioner should closely cooperate with a centre for vascular surgery. Mutual cooperation is the key to detection of higher number of asymptomatic AAA and successful treatment.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 14:06