BITTOVÁ, Miroslava, Dita HLADŮVKOVÁ, Vendula ROBLOVÁ, Stanislav KRÁČMAR, Petr KUBÁŇ a Vlastimil KUBÁŇ. Analysis of Organic Acids, Deacetyl Asperulosidic Acid and Polyphenolic Compounds as a Potential Tool for Characterization of Noni (Morinda citrifolia) Products. Natural Product Communications. 2015, roč. 10, č. 11, s. 1817-1820. ISSN 1934-578X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analysis of Organic Acids, Deacetyl Asperulosidic Acid and Polyphenolic Compounds as a Potential Tool for Characterization of Noni (Morinda citrifolia) Products
Autoři BITTOVÁ, Miroslava (203 Česká republika, garant, domácí), Dita HLADŮVKOVÁ (203 Česká republika), Vendula ROBLOVÁ (203 Česká republika, domácí), Stanislav KRÁČMAR (203 Česká republika), Petr KUBÁŇ (203 Česká republika, domácí) a Vlastimil KUBÁŇ (203 Česká republika).
Vydání Natural Product Communications, 2015, 1934-578X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.884
Kód RIV RIV/00216224:14310/15:00085505
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000365932500009
Klíčová slova česky Morinda citrifolia L.; noni; džus; organické kyseliny; deacetylasperulosidová kyselina; polyfenoly; RP-HPLC; anitoxidační potenciál
Klíčová slova anglicky Morinda citrifolia L.; Noni; Juice; Organic acids; Deacetyl asperulosidic acid; Polyphenolics; RP-HPLC; Antioxidant potential
Štítky AKR, rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Andrea Mikešková, učo 137293. Změněno: 24. 3. 2016 15:27.
Anotace
Organic acids, deacetyl asperulosidic acid (DAA) and polyphenolic compounds in various noni (Morinda citrifolia L.) products (4 juices, 4 dry fruit powders and 2 capsules with dry fruit powder) were analyzed. Reversed-phase high-performance liquid chromatography (RP-HPLC) coupled with a variable wavelength detector (VWD) and electrospray ionization time-of-flight mass spectrometer (ESI-TOF MS) was applied for simultaneous analysis of organic acids (malic, lactic, citric and succinic acid) and DAA. An RP-HPLC method with diode-array detector (DAD) was developed for the analysis of polyphenolic compound content (rutin, catechin, quercitrin, kaempferol, gallic acid, caffeic acid and p-coumaric acid). The developed methods can contribute to better characterization of available noni products that is required from the consumers. In our study, we discovered significant dissimilarities in the content of DAA, citric acid and several phenolic compounds in some samples.
Návaznosti
MUNI/A/1452/2014, interní kód MUNázev: Vývoj metod a instrumentace pro analýzu biologicky významných látek 2015
Investor: Masarykova univerzita, Vývoj metod a instrumentace pro analýzu biologicky významných látek 2015, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 19:46