J 2015

Analysis of Organic Acids, Deacetyl Asperulosidic Acid and Polyphenolic Compounds as a Potential Tool for Characterization of Noni (Morinda citrifolia) Products

BITTOVÁ, Miroslava, Dita HLADŮVKOVÁ, Vendula ROBLOVÁ, Stanislav KRÁČMAR, Petr KUBÁŇ et. al.

Základní údaje

Originální název

Analysis of Organic Acids, Deacetyl Asperulosidic Acid and Polyphenolic Compounds as a Potential Tool for Characterization of Noni (Morinda citrifolia) Products

Autoři

BITTOVÁ, Miroslava (203 Česká republika, garant, domácí), Dita HLADŮVKOVÁ (203 Česká republika), Vendula ROBLOVÁ (203 Česká republika, domácí), Stanislav KRÁČMAR (203 Česká republika), Petr KUBÁŇ (203 Česká republika, domácí) a Vlastimil KUBÁŇ (203 Česká republika)

Vydání

Natural Product Communications, 2015, 1934-578X

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 0.884

Kód RIV

RIV/00216224:14310/15:00085505

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000365932500009

Klíčová slova česky

Morinda citrifolia L.; noni; džus; organické kyseliny; deacetylasperulosidová kyselina; polyfenoly; RP-HPLC; anitoxidační potenciál

Klíčová slova anglicky

Morinda citrifolia L.; Noni; Juice; Organic acids; Deacetyl asperulosidic acid; Polyphenolics; RP-HPLC; Antioxidant potential

Štítky

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 24. 3. 2016 15:27, Ing. Andrea Mikešková

Anotace

V originále

Organic acids, deacetyl asperulosidic acid (DAA) and polyphenolic compounds in various noni (Morinda citrifolia L.) products (4 juices, 4 dry fruit powders and 2 capsules with dry fruit powder) were analyzed. Reversed-phase high-performance liquid chromatography (RP-HPLC) coupled with a variable wavelength detector (VWD) and electrospray ionization time-of-flight mass spectrometer (ESI-TOF MS) was applied for simultaneous analysis of organic acids (malic, lactic, citric and succinic acid) and DAA. An RP-HPLC method with diode-array detector (DAD) was developed for the analysis of polyphenolic compound content (rutin, catechin, quercitrin, kaempferol, gallic acid, caffeic acid and p-coumaric acid). The developed methods can contribute to better characterization of available noni products that is required from the consumers. In our study, we discovered significant dissimilarities in the content of DAA, citric acid and several phenolic compounds in some samples.

Návaznosti

MUNI/A/1452/2014, interní kód MU
Název: Vývoj metod a instrumentace pro analýzu biologicky významných látek 2015
Investor: Masarykova univerzita, Vývoj metod a instrumentace pro analýzu biologicky významných látek 2015, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty