2015
Analysis of Organic Acids, Deacetyl Asperulosidic Acid and Polyphenolic Compounds as a Potential Tool for Characterization of Noni (Morinda citrifolia) Products
BITTOVÁ, Miroslava, Dita HLADŮVKOVÁ, Vendula ROBLOVÁ, Stanislav KRÁČMAR, Petr KUBÁŇ et. al.Základní údaje
Originální název
Analysis of Organic Acids, Deacetyl Asperulosidic Acid and Polyphenolic Compounds as a Potential Tool for Characterization of Noni (Morinda citrifolia) Products
Autoři
BITTOVÁ, Miroslava (203 Česká republika, garant, domácí), Dita HLADŮVKOVÁ (203 Česká republika), Vendula ROBLOVÁ (203 Česká republika, domácí), Stanislav KRÁČMAR (203 Česká republika), Petr KUBÁŇ (203 Česká republika, domácí) a Vlastimil KUBÁŇ (203 Česká republika)
Vydání
Natural Product Communications, 2015, 1934-578X
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Spojené státy
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor
Impact factor: 0.884
Kód RIV
RIV/00216224:14310/15:00085505
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000365932500009
Klíčová slova česky
Morinda citrifolia L.; noni; džus; organické kyseliny; deacetylasperulosidová kyselina; polyfenoly; RP-HPLC; anitoxidační potenciál
Klíčová slova anglicky
Morinda citrifolia L.; Noni; Juice; Organic acids; Deacetyl asperulosidic acid; Polyphenolics; RP-HPLC; Antioxidant potential
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 24. 3. 2016 15:27, Ing. Andrea Mikešková
Anotace
V originále
Organic acids, deacetyl asperulosidic acid (DAA) and polyphenolic compounds in various noni (Morinda citrifolia L.) products (4 juices, 4 dry fruit powders and 2 capsules with dry fruit powder) were analyzed. Reversed-phase high-performance liquid chromatography (RP-HPLC) coupled with a variable wavelength detector (VWD) and electrospray ionization time-of-flight mass spectrometer (ESI-TOF MS) was applied for simultaneous analysis of organic acids (malic, lactic, citric and succinic acid) and DAA. An RP-HPLC method with diode-array detector (DAD) was developed for the analysis of polyphenolic compound content (rutin, catechin, quercitrin, kaempferol, gallic acid, caffeic acid and p-coumaric acid). The developed methods can contribute to better characterization of available noni products that is required from the consumers. In our study, we discovered significant dissimilarities in the content of DAA, citric acid and several phenolic compounds in some samples.
Návaznosti
MUNI/A/1452/2014, interní kód MU |
|