KOŠAŘOVÁ, Veronika, Janka HRADILOVÁ a David HRADIL. Možnosti využití ručního FTIR spektrometru pro neinvazivní analýzu maleb. In Alena Selucká. Fórum pro konzervátory-restaurátory. 1. vyd. Brno: Technické muzeum v Brně, 2015, s. 17-22. ISSN 1805-0050.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Možnosti využití ručního FTIR spektrometru pro neinvazivní analýzu maleb
Název česky Možnosti využití ručního FTIR spektrometru pro neinvazivní analýzu maleb
Název anglicky The possibilities of a hendheld FTIR spectrometer for noninvasive analysis of paintings
Autoři KOŠAŘOVÁ, Veronika, Janka HRADILOVÁ a David HRADIL.
Vydání 1. vyd. Brno, Fórum pro konzervátory-restaurátory, od s. 17-22, 6 s. 2015.
Nakladatel Technické muzeum v Brně
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISSN 1805-0050
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Veronika Kohútová, Ph.D., učo 211233. Změněno: 6. 1. 2016 10:47.
Anotace
Tato práce se zabývá testováním ručního FTIR spektrometru od firmy Agilent Technologies s nástavci pro difúzní reflektanci (DRIFT) a techniku zeslabeného totálního odrazu (ATR) a jeho využití v materiálovém průzkumu barevných vrstev uměleckých děl. V rámci testování přístroje jsme pracovali s modelovými vzorky hlinkových a křídových podkladů a s jednovrstvými malbami na papíře. Cílem naší práce bylo porovnat možnosti obou nástavců a popsat jejich analytické limity (detekční limit, penetrační hloubka).
Anotace anglicky
Within this study, we have tested the portable handheld mid-Fourier transform infrared spectrometer ExoScan FTIR (Agilent Technologies) with diffuse reflectance (DRIFT) and attenuated total reflectance (ATR) holders for application in the materials research of paintings. We have analyzed model samples of clay-based and chalk grounds as well as one layer paintings on paper support to describe analytical limits (detection limits and penetration depth) of this instrument.
Návaznosti
DF12P01OVV048, projekt VaVNázev: Nová mobilní zařízení, laboratoř a metodika pro nedestruktivní materiálovou analýzu výtvarného umění v kontextu ochrany kulturního dědictví
VytisknoutZobrazeno: 11. 8. 2024 18:00