HRUBÁ, Drahoslava a Aleš PEŘINA. Nikotin ovlivňuje vývoj mozku. Česko-slovenská pediatrie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2015, roč. 70, č. 6, s. 356-360. ISSN 0069-2328.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nikotin ovlivňuje vývoj mozku
Název anglicky Nicotine alters brain development
Autoři HRUBÁ, Drahoslava (203 Česká republika, garant, domácí) a Aleš PEŘINA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Česko-slovenská pediatrie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2015, 0069-2328.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00085600
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky expozice nikotinu; vývoj mozku; plod; novorozenec; dítě; dospívající
Klíčová slova anglicky exposure to nicotine; brain development; foetus; newborn; child; adolescent
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 6. 1. 2016 14:01.
Anotace
Expozice tabáku a zejména nikotinu není jen zdravotním problémem dospělých. Bylo popsáno i poškození zdraví exponovaných plodů, novorozenců, dětí a adolescentů, kteří jsou více vnímaví k působení nebezpečných faktorů. Nová vědecká literatura se zajímá o pochopení mechanismů účinků nikotinu ve vzniku kognitivních a emočních poruch, popisovaných v mnoha epidemiologických studiích u exponované populace. U těchto populačních skupin není ještě ukončena zralost jejich neurálních spojů a přirozená plasticita vyvíjejícího se mozku je činí zvlášť vnímavými pro změny vlivem působení nikotinu. Tyto výsledky vyvolávají nutnost prioritní ochrany před prenatální i postnatální expozicí nikotinu.
Anotace anglicky
Exposure to tobacco and especially to nicotine is not only a health problem for adults. It has also been shown to damage the health of the foetuses, newborns, children and adolescents, who are more vulnerable to influence of hazardous factors. The new scientific literature is concerned about understanding to mechanisms of nicotine effects on the onset of cognitive and emotional disturbances, described by many epidemiologic studies for exposed population. Their maturation of neural circuity is not yet completed and the inherent plasticity of the developing brain makes them particularly vulnerable to nicotine-induced alteration. These results arise over the protection of prenatal and postnatal exposure to nicotine as the priority.
VytisknoutZobrazeno: 22. 7. 2024 21:40