HOLOUBKOVÁ, Eva, Kateřina SKŘIVANOVÁ, J. NEDVĚD a Jiří JARKOVSKÝ. Metody hodnocení kvality života u žen s karcinomem prsu – přehled a základní charakteristika. Klinická onkologie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2015, roč. 28, č. 5, s. 332-337. ISSN 0862-495X. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.14735/amko2015332.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metody hodnocení kvality života u žen s karcinomem prsu – přehled a základní charakteristika
Název anglicky Methods of Assesing Quality of Life in Women with Breast Cancer – Overview and Basic Characteristics
Autoři HOLOUBKOVÁ, Eva (203 Česká republika, domácí), Kateřina SKŘIVANOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), J. NEDVĚD (203 Česká republika) a Jiří JARKOVSKÝ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Klinická onkologie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2015, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00081414
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.14735/amko2015332
Klíčová slova česky karcinom prsu; ke zdraví vztažená kvalita života; sebeposuzovací dotazníky; klinická onkologie
Klíčová slova anglicky breast cancer; health related quality of life; patient-reported outcome measures; clinical oncology
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 19. 1. 2016 12:59.
Anotace
Východiska: Pro hodnocení ke zdraví vztažené kvality života (health-related quality of life-HRQOL) u žen s diagnózou karcinomu prsu jsou využívány sebeposuzovací dotazníky, které umožňují subjektivní posouzení oblastí kvality života souvisejících se zdravotním stavem a spokojeností s léčbou a lékařskou péčí. Jejich výzkumné využití je však stále limitováno malou dostupností reliabilních a validních nástrojů testovaných na vzorcích specifických populací s onkologickým onemocněním. Cíl: Cílem článku je uvést přehled a stručný popis v současnosti dostupných validizovaných nástrojů ve světě a v ČR, které jsou specificky určeny pro posuzování oblastí souvisejících s HRQOL u pacientek s karcinomem prsu. Výsledky: V přehledové studii přinášíme přehled 15 validizovaných sebeposuzovacích dotazníků, které se vztahují k HRQOL u žen s karcinomem prsu. Závěr: Představené dotazníky jsou využitelné ve výzkumných studiích, ale ve většině nejsou vhodné pro individuální využití v klinické praxi. Většina specifických nástrojů pro měření HRQOL u pacientek s karcinomem prsu zatím není dostupná v adaptovaných verzích převedených do češtiny a českého kulturního prostředí. Dostupné jsou výzkumné verze některých dotazníků, metody však dosud nebyly v ČR validizovány. Nedostatek nástrojů využitelných v našich podmínkách limituje možnosti výzkumu na poli HRQOL žen s diagnózou karcinomu prsu v ČR i klinickou péči o tyto pacientky. Současně se nabízí velký prostor pro validizační studie.
Anotace anglicky
Background: For the assessment of health-related quality of life (HRQOL) in women with diagnosis of breast carcinoma, patient-reported outcome measures are reported that allow subjective assessment of quality of life related to health status and satisfaction with treatment and medical care. However, their research use is still limited by the low availability of reliable and valid tools tested on samples of specific populations with malignant disease. Aim: The aim of the article is to provide review and short description of available instruments related to HRQOL of patients with a history of treatment for breast cancer with evidence of validation in the breast cancer population. Results: In this review 15 validated patient-reported outcome measures are presented specifically relating to HRQOL in women with breast carcinoma. Conclusion: Most of the presented measures are suitable in research and clinical trials but not for individual use in clinical practice. Most of the specific measures for assessing HRQOL in patients with breast cancer are not yet available in Czech language and Czech cultural environment adapted versions. Research versions of some of these measures are available in Czech, but these methods have not yet been validated in the Czech Republic. Lack of available tools for use in our conditions means significant limiting factor for research as well as for clinical practice in the Czech Republic. On the other hand, it also offers great scope for validation studies.
Návaznosti
GAP407/12/0607, projekt VaVNázev: Osobnost pacienta jako spoludeterminanta úspěšnosti onkologické léčby
Investor: Grantová agentura ČR, Osobnost pacienta jako spoludeterminanta úspěšnosti onkologické léčby
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 13:54