a 2015

Non-Hydrolytic Sol-Gel Synthesis of the Aluminophosphate Materials

MORAVEC, Zdeněk, Ján PODHORSKÝ a Jiří PINKAS

Základní údaje

Originální název

Non-Hydrolytic Sol-Gel Synthesis of the Aluminophosphate Materials

Název česky

Nehydrolytické sol-gelové syntézy aluminofosfátových materiálů

Vydání

Fourth International Conference on Hybrid Materials, 9-13 March 2015 in Sitges, Spain, 2015

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Konferenční abstrakt

Obor

10402 Inorganic and nuclear chemistry

Stát vydavatele

Španělsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

Klíčová slova anglicky

aluminophosphates; sol-gel; non-hydrolytic; hybrid materials
Změněno: 18. 3. 2016 17:51, prof. RNDr. Jiří Pinkas, Ph.D.

Anotace

V originále

Aluminophosphates are structurally diverse compounds containing Al-O-P bond pattern through the whole structure. Many of them form highly regular framework structures that provide unique surface properties, which made aluminophosphates widely used as catalysts, catalyst carriers, molecular sieves or sorbents. In our work, we focused on nonaqueous preparation of high-surface mesoporous aluminophosphates by reactions of dichloroethylalane with various trialkylesters of phosphoric acid and trialkyl phosphites. We prepared a series of aluminumphosphates products with high porosity (400 – 600 m2.g-1). We also investigated the templating effects of Pluronic and triphenylamine to xerogel surface areas and pore size uniformity. The resulting gels were dried and calcined. The final products were characterized by solid-state NMR spectroscopy, SEM, IR spectroscopy, surface area analysis, TG/DSC and XRD.

Návaznosti

ED1.1.00/02.0068, projekt VaV
Název: CEITEC - central european institute of technology
GAP207/11/0555, projekt VaV
Název: Oxidy a fosforečnany kovů jako formy jaderného odpadu: studium sonochemického srážení, tepelných přeměn a rozpustnosti (Akronym: OPNW)
Investor: Grantová agentura ČR, Oxidy a fosforečnany kovů jako formy jaderného odpadu: studium sonochemického srážení, tepelných přeměn a rozpustnosti
LH11028, projekt VaV
Název: Nehydrolytické sol-gelové reakce pro přípravu křemičitanů a fosforečnanů s řízenou porozitou a funkčními skupinami na povrchu (Akronym: NHSGKNOX)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Nehydrolytické sol-gelové reakce pro přípravu křemičitanů a fosforečnanů s řízenou porozitou a funkčními skupinami na povrchu