KRČÁL, Martin. Sběr a využití statistických dat v českých knihovnách. ProInflow. Brno: Masarykova univerzita, 2015, roč. 7, č. 2, s. 41-52. ISSN 1804-2406.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sběr a využití statistických dat v českých knihovnách
Název anglicky Collecting and using statistics in Czech libraries
Autoři KRČÁL, Martin (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání ProInflow, Brno, Masarykova univerzita, 2015, 1804-2406.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50804 Library science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00085939
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky knihovní statistiky; roční výkazy; hodnocení výkonu knihoven; benchmarking
Klíčová slova anglicky library annual statistics; annual statistical reports; performance measurement and metrics of the libraries; benchmarking
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D., učo 6795. Změněno: 8. 3. 2018 11:50.
Anotace
Statistické výkazy jsou důležitým zdrojem informací z různých oblastí lidské činnosti. Své využití nacházejí i v prostředí knihoven. Článek se věnuje možnosti využití statistických výkazů při rozvoji a řízení knihoven. V úvodu je podrobně popsán proces sběru statistických dat v České republice v základních a speciálních knihovnách. Zmíněny jsou také mezinárodní aktivity v oblasti knihovních statistik. Autor se dále zamýšlí nad problémy sběru a interpretace dat. Nechybí ani využití údajů z knihovních výkazů pro různé cílové skupiny jako jsou zaměstnanci, uživatelé, zřizovatel nebo média. V závěru jsou uvedeny příklady uplatnění statistik v praxi.
Anotace anglicky
Annual statistical reports are very important source of information about libraries. The article presents possibilities of using statistics in libraries development and management. The author describes the process of collecting statistical data in all types of Czech libraries. He mentions some international activities in this field too. He deals with the problems of collecting and interpreting statistical data. There are also examples of usage of library annual statistics for various target groups (employees, users, founders, media etc.). The article concludes with some examples of the application of statistics in the library practice.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 15:34