KOTÁSEK, Josef. Konflikty obchodních podmínek a jejich řešení. Obchodní právo. Praha: První archivní a spisovenská s.r.o., 2015, roč. 24, č. 10, s. 346-359. ISSN 1210-8278.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Konflikty obchodních podmínek a jejich řešení
Název česky Konflikty obchodních podmínek a jejich řešení
Název anglicky Batlle of Forms Issue and its sollution
Autoři KOTÁSEK, Josef (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Obchodní právo, Praha, První archivní a spisovenská s.r.o. 2015, 1210-8278.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Repozitář MU
Kód RIV RIV/00216224:14220/15:00086213
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky kolize obchodních podmínek; pravidlo reziduální platnosti; Restgültigkeitsregel
Klíčová slova anglicky battle of forms; knock out rule; Restgültigkeitsregel
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 22. 7. 2020 16:35.
Anotace
Článek se zabývá otázkou „konfliktu obchodních podmínek“ (battle of forms), tj. problémem vznikajícím v případě, že jedna smluvní strana odkáže při kontraktaci na kolizní obchodní podmínky. Zabývá se mj. způsobem, kterým tuto otázku řeší soudy v různých zemích. „Battle of forms“ představuje velmi komplexní problém, se kterým se musí vypořádat doktrína. Autor se zaměřuje na pravidlo průniku (knock-out rule), které bylo převzato do českého občanského zákoníku. Podle tohoto pravidlo se kolizní ustanovení obchodních podmínek vzájemně ruší a nestávající se tedy součástí smlouvy; smlouva je uzavřena s obsahem určeným v tom rozsahu, v jakém obchodní podmínky nekolidují. Autor se zaměřuje na vybrané otázky aplikace tohoto pravidla. Řeší mj. spory o to, kdy vůbec lze obchodní podmínky považovat za konfliktní a jak vyplnit prostor vzniklý po uplatnění pravidla knock-out.
Anotace anglicky
This Article reviews “battle of the forms” issue arising when contracting parties submit conflicting terms to each other in attempt to form a contract; and how courts in different jurisdictions have resolved issues arising from this. The “battle of the forms” is widely recognized to be among the most difficult problems doctrine to resolve. The author focuses on the knock-out rule adopted in the Czech Civil Code. Under the knock-out rule, the terms on which the forms do not agree cancel each other out and are dropped from the contract; contract is concluded on the basis of standard terms which are not in conflict. The author focuses on selected issues connected to the application of this rule. The author discusses i. a. whether it is possible to consider terms as conflicting and how to fill in the gap arising after the application of the knock-out rule.
VytisknoutZobrazeno: 22. 9. 2024 21:25