POKORNÁ, Andrea a Simona SAIBERTOVÁ. Sorrorigenní rány - víme jak je rozpoznat a co s nimi? In XIV. celostátní kongres s mezinárodní účastí. Mezioborová spolupráce při léčbě ran a kožních defektů. 2016. ISSN 2336-520X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sorrorigenní rány - víme jak je rozpoznat a co s nimi?
Název anglicky Sorrorigenous wounds are we able to recognise them and what to do with them?
Autoři POKORNÁ, Andrea a Simona SAIBERTOVÁ.
Vydání XIV. celostátní kongres s mezinárodní účastí. Mezioborová spolupráce při léčbě ran a kožních defektů, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 2336-520X
Klíčová slova česky sororigenie;rány;identifikace;multicentrická studie
Klíčová slova anglicky sorrorigenia;wiunds;identification;multicentric study
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: prof. PhDr. Andrea Pokorná, Ph.D., učo 98239. Změněno: 1. 2. 2016 14:55.
Anotace
Úvod: Sorrorigenní rány jsou poruchy celistvosti kůže či sliznic, k nimž došlo v důsledku nesprávných intervencí a/nebo vznikly i přesto, že jim bylo možno odpovídajícími postupy zabránit. Řadí se mezi nejčastější nežádoucí událostí, ale často bagatelizované a neodhalené. Metodika: multicentrická, observační klinická studie (2 fakultní nemocnice, 5 oblastních nemocnic) – ARO a jednotky intenzivní péče. Sběr dat byl realizován kmenovými pracovníky, kteří aktuálně studují na LF MU a jsou členy projektového týmu. Výsledky: V průběhu trvání studie bylo identifikováno celkem 169 ran sorrorigenní etiologie. Nejčastěji se jednalo o rány vzniklé v souvislosti s inkontinencí (incontinence associated), invazivnímu vstupy a zdravotnickými prostředky (devices related injury) a dekubitální léze. Závěr: Ze studie vyplynuly jednak poznatky o nedostatečné erudici zdravotnických pracovníků ve znalosti rizik poškození kožního krytu a sliznic při poskytování péče, ale také nedostatky v diferenciální diagnostice typů poškození. Je nezbytné hledat systémová opatření pro zkvalitnění péče a prevenci sorrorigenních ran. Prezentovány budou konkrétní postupy vhodné pro sdílené učení.
Návaznosti
MUNI/A/1144/2014, interní kód MUNázev: Prevence a diagnostika sorrorigenních ran jako nežádoucích událostí v ošetřovatelské praxi – implementace mezinárodních guidelines (Akronym: PDSR_GUIDE)
Investor: Masarykova univerzita, Prevence a diagnostika sorrorigenních ran jako nežádoucích událostí v ošetřovatelské praxi – implementace mezinárodních guidelines, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 18:34