NOVOTNÁ, Miroslava. Francouzské inspirace v Karolinské epopeji Julia Zeyera. Online. 1. vyd. Brno: MU, 2015. 254 s. MSD, spol. s r.o. ISBN 978-80-210-8100-0. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Francouzské inspirace v Karolinské epopeji Julia Zeyera
Název česky Francouzské inspirace v Karolinské epopeji Julia Zeyera
Název anglicky French inspiration in Carolingian epopee of Julius Zeyer
Autoři NOVOTNÁ, Miroslava (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání 1. vyd. Brno, 254 s. MSD, spol. s r.o. 2015.
Nakladatel MU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/15:00086401
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-8100-0
Klíčová slova česky Julius Zeyer; Karolinská epopeja; chanson de geste; inspirace; středověk; francouzská literatura
Klíčová slova anglicky Julius Zeyer; Carolingian epopee; chanson de geste; inspiration; Middle Ages; French literature
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Miroslava Novotná, Ph.D., učo 38161. Změněno: 11. 3. 2016 23:33.
Anotace
Monografie Francouzské inspirace v Karolinské epopeji Julia Zeyera se soustřeďuje na hledání zdrojů, jimiž se český básník inspiroval k eposu o Karlu Velikém. První část studie Julius Zeyer a Karel Veliký se dělí na dva celky: první se zaměřuje na Julia Zeyera, jeho dobu a literární generaci a na Zeyerovo osobité místo mezi umělci jeho doby. Zabývá se terminologickou problematikou Zeyerova způsobu převzetí a zpracování středověkých francouzských zdrojů. Druhý celek je zaměřen na Karla Velikého v Zeyerově díle i na jeho místo ve francouzských písních o činech. Druhá část studie Obnovené obrazy v Karolinské epopeji detailněji představuje jednotlivé části Karolinské epopeje. Třetí část Polyfonie Zeyerovy poetické katedrály se zabývá mytologémy, které se podílejí na tvorbě archetypu katedrály.
Anotace anglicky
The monograph French inspiration in the Carolingian epopee of Julius Zeyer focuses on finding sources that inspired the Czech poet to write an epopee on Charles the Great. The first part of the study Julius Zeyer and Charles the Great is divided into two parts: the first one focuses on Zeyer, his time and the literary generation as well as on Zeyer’s unique place among the artists of his time. It deals with problematic terminology of Zeyer’s way of taking over and treating medieval French sources. The second unit focuses on Charles the Great in Zeyer’s work and on his place in the French songs of heroic deeds. The second part of the study called Renewed images in the Carolingian epopee presents in detail individual parts of the Carolingian epopee. The third part Polyphony of Zeyer’s poetic cathedral deals with the main motifs in mythology that co-create the archetype of a cathedral.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 17:03