ŠVACHOVÁ, Veronika, Lucy VOJTOVÁ, David PAVLIŇÁK, Milan ALBERTI, Josef JANČAŘ a Pavel HYRŠL. Významné baktericidní účinky želatinových nanovláken modifikovaných oxidovanou celulózou. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Významné baktericidní účinky želatinových nanovláken modifikovaných oxidovanou celulózou
Název česky Významné baktericidní účinky želatinových nanovláken modifikovaných oxidovanou celulózou
Název anglicky Významné baktericidní účinky želatinových nanovláken modifikovaných oxidovanou celulózou
Autoři ŠVACHOVÁ, Veronika (203 Česká republika, garant), Lucy VOJTOVÁ (203 Česká republika), David PAVLIŇÁK (203 Česká republika, domácí), Milan ALBERTI (203 Česká republika, domácí), Josef JANČAŘ (203 Česká republika) a Pavel HYRŠL (203 Česká republika).
Vydání 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30105 Physiology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/14:00086537
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky želatina; oxidovaná celulóza; elektrospinning
Klíčová slova anglicky gelatine; oxidized celulose; elektrospinning
Štítky AKR
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Andrea Mikešková, učo 137293. Změněno: 28. 4. 2016 15:33.
Anotace
Tato práce je zaměřena na přípravu želatinových nanovláken, která jsou modifikována solemi oxidované celulózy. Želatina je směs bílkovin, která se získává částečnou hydrolýzou přírodního proteinu - kolagenu. Je biokompatibilní, biodegradabilní a má vysokou absorpční schopnost. Oxidovaná celulóza a její soli jsou také biokompatibilní, biodegradabilní a vykazují antibakteriální a hemostatické účinky. Touto prací jsme se snažili získat materiál, který by kombinoval jmenované vlastnosti obou látek. Pomocí elektrostatického zvlákňování byla získána nanovlákna s unikátními baktericidními účinky vůči kmenu bakterií E. Coli. Chemické složení připravených vláken bylo studováno pomocí ATR-FTIR spektroskopie a EDX elementární analýzy, které potvrdily přítomnost oxidované soli v nanovlákenném materiálu. Pomocí skenovací elektronové mikroskopie byl určen průměr získaných nanovláken a jejich morfologie. Metodou chemické bioluminiscence byly prokázány baktericidní účinky, které ve většině případů vykazovaly téměř úplnou mortalitu po celou dobu testování. Námi připravený materiál může mít potenciální využití v chirurgii,v regenerativní medicíně měkkých tkání (popáleniny), případně ve tkáňovém inženýrství.
Anotace anglicky
This work is focused on the preparation of gelatin nanofibers modified oxidized cellulose. The course includes the preparation of nanofibres using a modified version of electrospinning - Nanospider, characterization and potential applications.
Návaznosti
ED2.1.00/03.0086, projekt VaVNázev: Regionální VaV centrum pro nízkonákladové plazmové a nanotechnologické povrchové úpravy
VytisknoutZobrazeno: 7. 5. 2024 21:43