VARGOVÁ, Lenka a Marek JOUKAL. Anatomie dětského věku. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2015, 199 s. ISBN 978-80-210-8061-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Anatomie dětského věku
Název česky Anatomie dětského věku
Název anglicky Anatomy of childhood
Autoři VARGOVÁ, Lenka a Marek JOUKAL.
Vydání 1. vyd. Brno, 199 s. 2015.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Učební texty pomůcky (vč. dílčích kapitol v učebnicích)
Obor 30209 Paediatrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-210-8061-4
Klíčová slova česky anatomie, dítě, růst, topografická anatomie
Klíčová slova anglicky anatomy, children, growth, regional anatomy
Štítky Munipress
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Změněno: 17. 2. 2016 11:53.
Anotace
Anatomii dětského věku byla v české i zahraniční odborné literatuře dosud věnována poměrně malá pozornost. Detailně jsou zachyceny morfologické změny lidského organismu v průběhu nitroděložního vývoje a dobře je zdokumentována i anatomie novorozenců, avšak údaje o morfometrických znacích v jednotlivých dětských věkových kategoriích v postnatálním období jsou prozatím kusé. V předkládané publikaci bylo naší snahou zachytit veškeré změny jednotlivých orgánových soustav a topografických poměrů v průběhu růstu a vytvořit ucelený souhrn dosavadních poznatků z tohoto oboru. Skripta jsou určena studentům lékařské fakulty pregraduálního i postgraduálního studia se zaměřením na pediatrické obory. Pro úplné pochopení textu jsou předpokladem anatomické znalosti ze základního kurzu anatomie.
Anotace anglicky
A little attention was paid to Anatomy of childhood in a literature. The morphological changes of the human body during intrauterine development as well as the anatomy of the newborn is well documented, but data of morphological changes in different age groups of children in the postnatal period are sketchy so far. In the present publication, we tried to capture the changes of individual organ systems and topographic conditions during growth and create a comprehensive summary of current knowledge in this field. The textbook is intended for undergraduate and postgraduate medical students who are focused on pediatrics. For a complete understanding of the text an essential anatomical knowledge of the human anatomy is needed.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 01:25