TŘÍSKA, Jan, Josef BALÍK, Jan STROHALM, Pavla NOVOTNÁ, Naděžda VRCHOTOVÁ, Danuše LEFNEROVÁ, Aleš LANDFELD, Pavel HÍC, Eva TOMÁNKOVÁ, Jaromír VEVERKA a Milan HOUŠKA. Influence of Technological Processes on Biologically Active Compounds of Produced Grapes Juices. Food and Bioprocess Technology. New York: Springer, 2016, roč. 9, č. 3, s. 421-429. ISSN 1935-5130. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1007/s11947-015-1637-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Influence of Technological Processes on Biologically Active Compounds of Produced Grapes Juices
Autoři TŘÍSKA, Jan (203 Česká republika), Josef BALÍK (203 Česká republika), Jan STROHALM (203 Česká republika), Pavla NOVOTNÁ (203 Česká republika), Naděžda VRCHOTOVÁ (203 Česká republika), Danuše LEFNEROVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Aleš LANDFELD (203 Česká republika), Pavel HÍC (203 Česká republika), Eva TOMÁNKOVÁ (203 Česká republika), Jaromír VEVERKA (203 Česká republika) a Milan HOUŠKA (203 Česká republika).
Vydání Food and Bioprocess Technology, New York, Springer, 2016, 1935-5130.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 21101 Food and beverages
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 2.576
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00087675
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1007/s11947-015-1637-2
UT WoS 000369270600004
Klíčová slova anglicky Grapevine juices; Thermomaceration; Biologically active compounds; Antioxidative capacity; Total polyphenols; Antimutagenic activity
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 4. 8. 2016 08:40.
Anotace
Grape juice quality can be substantially influenced by different processing methods and their parameters. This study deals with the influence of thermomaceration temperature and its holding time on important juice quality parameters such as the content of trans-resveratrol, trans-piceid, trans-epsilon-viniferin, and 2,4,6-trihydroxyphenantrene-2-O-glucoside. All the aforementioned compounds together with antioxidative capacity, total polyphenols, and antimutagenic activity were measured. This study used the following grapes: Blaufrankisch, Blaufrankisch bio, Saint Laurent, Gruner Veltliner, Gruner Veltliner bio, and Muller-Thurgau. For all tested grape varieties, the most important processing parameters were temperature and thermomaceration holding time. There were no significant differences in the content of the studied compounds. Three preservation technologies, freezing, bottle pasteurization, and high-pressure treatment, were also studied regarding the content of abovementioned biologically active compounds. Results of this study can be immediately applied to grape juice production.
Návaznosti
QI91B094, projekt VaVNázev: Odrůdové hroznové šťávy se zdravotním benefitem
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 05:00