HORÁKOVÁ, Radka a Petra PISKOVÁ. Tinnitus jako civilizační choroba - možnosti léčby a terapie v České republice. In Zámečníková, D., Vítková, M. et al. Současné trendy v inkluzivním vzdělávání se zaměřením na žáky se speciálními vzdělávacími potřebami v ČR a v zahraničí – teorie, výzkum, praxe. první. Brno: Masarykova univerzita, 2015, s. 307-317, 10 s. ISBN 978-80-210-8098-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tinnitus jako civilizační choroba - možnosti léčby a terapie v České republice
Název česky Tinnitus jako civilizační choroba - možnosti léčby a terapie v České republice
Název anglicky Tinnitus as a civilization disease - treatment and therapy options in the Czech Republic
Autoři HORÁKOVÁ, Radka a Petra PISKOVÁ.
Vydání první. Brno, Současné trendy v inkluzivním vzdělávání se zaměřením na žáky se speciálními vzdělávacími potřebami v ČR a v zahraničí – teorie, výzkum, praxe, od s. 307-317, 10 s. 2015.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-8098-0
Klíčová slova česky tinnitus; subjektivní a objektivní tinnitus; diagnostika tinnitu; kvalita života; možnosti léčby a terapie.
Klíčová slova anglicky tinnitus; subjective and objective tinnitus; tinnitus diagnostic proccess; life quality; treatment and therapy options
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Radka Horáková, Ph.D., učo 22250. Změněno: 20. 2. 2016 13:11.
Anotace
Kapitola je zaměřena na problematiku ušního šelestu. Jedná se o nežádoucí jev v podobě subjektivně vnímaného zvuku, který vzniká bez vnějšího zvukového podnětu. Pokud má jedinec dlouhodobé obtíže tohoto druhu, je zřejmé, že to má velmi negativní dopad na kvalitu jeho života. V rámci kvantitativního výzkumného šetření, jehož výsledky jsou v textu prezentovány, analyzujeme příčiny vzniku tinnitu, možnosti jeho terapie a léčby u 114 respondentů. Součástí výzkumu je i případová studie muže, ve které jsou charakterizovány strategie zvládání trvalého ušního šelestu.
Anotace anglicky
This chapter is focused on the tinnitus issues. The topic concerns undesirable phenomena as a subjectively perceived sounds starting without any objective stimulus. While having this problems as longitudinal, it obviously has a negative impact on his/her life quality. In the presented quantitative research there has been analyzed the tinnitus starting point etiology, treatment and therapy options in the 114 respondents. The research also includes the case study of the man, that illustrates the tinnitus habituation strategies.
Návaznosti
MUNI/A/1169/2014, interní kód MUNázev: Současné trendy v pojetí a realizaci inkluzivního vzdělávání v ČR a na PdF MU se zřetelem na žáky se speciálními vzdělávacími potřebami
Investor: Masarykova univerzita, Současné trendy v pojetí a realizaci inkluzivního vzdělávání v ČR a na PdF MU se zřetelem na žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 15:15