GÉRYK, Jan a Lubomír POPELÍNSKÝ. Vizualizace velkých dat. In Michal Valenta, Petr Šaloun, Dušan Chlapek. Proceedings of the Annual Conference on Data and Knowledge. 1. vydání. Ostrava: Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava. s. 15-17. ISBN 978-80-248-3824-3. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vizualizace velkých dat
Název česky Vizualizace velkých dat
Název anglicky Visualization of Big Data
Autoři GÉRYK, Jan (203 Česká republika, domácí) a Lubomír POPELÍNSKÝ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vydání. Ostrava, Proceedings of the Annual Conference on Data and Knowledge, od s. 15-17, 3 s. 2015.
Nakladatel Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Kód RIV RIV/00216224:14330/15:00086749
Organizační jednotka Fakulta informatiky
ISBN 978-80-248-3824-3
Klíčová slova česky vizualizace; animace; visual analytics; velká data
Klíčová slova anglicky visualization; animation; visual analytics; big data
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: RNDr. Pavel Šmerk, Ph.D., učo 3880. Změněno: 28. 4. 2016 15:42.
Anotace
Zatímco pro manipulaci s velkými objemy dat již existuje řada přístupů, transformace velkých dat, jejich čištění, předzpracování a následné analytické zpracování zůstává stále výzvou. Jednu z přirozených cest usnadňujících další zpracování představuje jejich vizualizace (visual data mining) a také vývoj uživatelských rozhraní usnadňujících manipulaci s daty. Zajímavé znalosti neodhalíme jen zkoumáním detailů, ale lépe z nadhledu v podobě různých vztahů a skrytých souvislostí. Nové přístupy, často založené na pokročilých statistických a vizualizačních metodách, dovolují výsledky prezentovat v jednoduché a přehledné formě. V této přednášce podáme přehled metod visual data mining. Poté budeme demonstrovat použití vizualizačních metod při analýze reálných dat. Na závěr uvedeme, zda a do jaké míry metody a nástroje pro dobývání znalostí z dat reagují nebo by měly reagovat na heslo "Big data".
Anotace anglicky
The amount of data available is huge and analysts need to process these large amounts of data effectively. Often, they focus on multidimensional time dependent data. Analytical systems that make use of consistent integration of interactive visualization and data processing techniques are essential in supporting of an effective analysis. The systems also need to enable analysts the possibility to flexibly manage the analytical process. We present a tool that makes use of new visualization methods enabling visualization of multidimensional data and the interactive exploration of data with temporal characteristics. The proposed approach employs combination of animations and trajectory-based visualizations to allow analyzing data points based on their relations with the time dimension. We also illustrate how the designed approach can be used to analyze study related data.
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 10:09