KADLEC, Jaroslav. Dmowského linie a těšínská otázka. In Promýšlet Evropu dvacátého století : proměny hranic, Brno, 10.-11. dubna 2013. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dmowského linie a těšínská otázka
Název anglicky The Dmowski's Line and the Teschen Question
Autoři KADLEC, Jaroslav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Promýšlet Evropu dvacátého století : proměny hranic, Brno, 10.-11. dubna 2013, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/13:00086837
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Roman Dmowski; Dmowski's Line; Teschen; Poland; Czechoslovakia
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Hana Ambrožová, učo 1759. Změněno: 24. 3. 2016 10:22.
Anotace
Ke konci první světové válce bylo zřejmé, že dojde k obnovení polského státu, ale nikdo přesně netušil, která území by měla být začleněna do jeho hranic. Jedinou osobou, která měla představu o podobě polských hranic, byl Roman Dmowski, který prosazoval koncepci tzv. velkého Polska, známá jako Linie Dmowského. Uvnitř této linie se nacházela také větší část Těšínského knížectví, které si nárokovalo i budoucí Československo. V příspěvku se zaměřím na problematickou část koncepce Linie Dmowského, dále jak Dmowski pohlížel na území budoucího Těšínska a jak charakterizoval Čechy a případnou budoucí spolupráci mezi Československem a Polskem.
Anotace anglicky
At the end of the First World War was evident, that there will restore of Polish State, but no one exactly knew, which areas should be included in its frontiers. The only person who had a vision of Polish frontiers was Roman Dmowski. He supported the conception of so called Great Poland, popularly as The Dmowski's Line. Within this Line was also found greater part of the Principality of Teschen, which was claimed by the Czechoslovakia too. The paper will focus on the problematic parts of conception of the Dmowski's Line, then how Dmowski regarded as the territory of Principality of Teschen and how he characterized the Czechs.
Návaznosti
MUNI/A/1272/2014, interní kód MUNázev: Země a kulturní identita v dějinách střední Evropy (Akronym: Země a kulturní identita)
Investor: Masarykova univerzita, Země a kulturní identita v dějinách střední Evropy, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 20. 8. 2024 01:07