PŘIBYLOVÁ, Pavlína a Petr KACHLÍK. Postavení a úloha školního metodika prevence na vybraných školách v pražském regionu. In ČERVENKA, K., VOJTOVÁ, V., KACHLÍK, P. et al. (eds). Faktory resilience v intervenci 3P jako koncept inkluzivních strategií v etopedii. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. s. 137-147. ISBN 978-80-210-8131-4. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Postavení a úloha školního metodika prevence na vybraných školách v pražském regionu
Název česky Postavení a úloha školního metodika prevence na vybraných školách v pražském regionu
Název anglicky The Role and Status of a School Prevention Methodist in Selected Schools in the Prague Region
Autoři PŘIBYLOVÁ, Pavlína a Petr KACHLÍK.
Vydání 1. vyd. Brno, Faktory resilience v intervenci 3P jako koncept inkluzivních strategií v etopedii, od s. 137-147, 11 s. 2015.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-8131-4
Klíčová slova česky návyková látka; závislost; metodik prevence; primární prevence; minimální preventivní program; škola; žák; rozhovor; výzkum
Klíčová slova anglicky habit-forming substance; addiction; methodist of prevention; primary prevention; minimal preventive program; school; student; interview; research
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Změněno: 24. 3. 2016 21:10.
Anotace
V rámci výzkumného projektu bylo pomocí strukturovaného rozhovoru o 8 hlavních položkách osloveno pět metodiků prevence na záměrně vybraných středních školách v pražském regionu. Bylo hodnoceno jejich vzdělání, pracovní vytížení, charakteristika preventivních aktivit ve školách, možnosti spolupráce s dalšími organizacemi a dostupnost prevence pro žáky. Informanti mají kromě preventivního působení i další výukové povinnosti, funkce metodika prevence nemusí být vždy honorována a zahrnuta do pedagogického úvazku. Preventivní aktivity jsou nejčastěji realizovány formou přednášek v rámci běžné výuky, fi nancovány školou, a pro žáky jsou tedy bezplatné. Všichni informanti absolvovali specializační kurzy a dále se vzdělávají.
Anotace anglicky
The survey research was conducted in a form of a structured interview consisting of 8 major items addressed to 5 prevention methodists working in deliberately selected secondary schools in the Prague region. There were evaluated their education, workload, characterization of preventive activities in schools, possibilities of cooperation with other organizations and the availability of prevention for students. The respondents of the questionnaire work as full-time teachers and have ordinary teaching duties, the function of a prevention methodist does not have to be paid and included in their working hours. The activities of prevention are often presented to students in the form of free lectures fi nanced by the school during ordinary teaching lessons. All respondents have followed a training course and they permanently attend other educational seminars.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 07:52