MINAŘÍKOVÁ, Eva, Tomáš JANÍK, Klára ULIČNÁ a Miroslav JANÍK. Videokluby jako forma profesního vzdělávání. In Výroční konference České pedagogické společnosti 2015. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Videokluby jako forma profesního vzdělávání
Autoři MINAŘÍKOVÁ, Eva, Tomáš JANÍK, Klára ULIČNÁ a Miroslav JANÍK.
Vydání Výroční konference České pedagogické společnosti 2015, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky video; vzdělávání učitelů; video v učitelském vzdělávání
Změnil Změnila: Mgr. Eva Minaříková, Ph.D., učo 102818. Změněno: 6. 3. 2016 12:19.
Anotace
V kontextu současných debat na téma přípravného a systematického dalšího vzdělávání učitelů byly na Institutu výzkumu školního vzdělávání PdF MU pilotovány tzv. videokluby. Videokluby jsou společenství praktikujících učitelů, kteří mají zájem věnovat se reflexi výuky a svému profesnímu rozvoji. Tato společenství na setkáních diskutují za podpory autorů projektu videozáznamy reálné výuky (vlastní nebo cizí), sdílí zkušenosti, reflektují svou výuku a vzájemně si „nastavují zrcadlo“. Inspirací je především práce van Esové a Sherinové nebo Hildy Borko a kolegů (oba týmy pracují s učiteli matematiky). Tento příspěvek si klade za cíl představit naše pojetí videoklubů jakožto formy dalšího vzdělávání učitelů (anglického jazyka) a jejich různé podoby a nastínit související výzkum.
Anotace anglicky
In the context of the current debates on pre-service and in-service teacher education, Institute for Research in School Education, Masaryk University, Brno, piloted so-called video clubs. These are small professional communities of practising teachers who are interested in reflecting on their work and in their own professional development. These communities meet to discuss (with support of the authors of the project) video sequences of instruction (their own or of other teachers’), they share experience, reflect on their teaching, and provide a “mirror” for each other. Video clubs are inspired mainly by work of Sherin and van Es, and Hilda Borko and her colleagues (both teams work with mathematics teachers). This presentation aims to introduce our approach to video clubs as a form of professional development for teachers (of English as a foreign language), their different forms, and to discuss related research.
Návaznosti
GA13-21961S, projekt VaVNázev: Profesní vidění a jeho rozvíjení prostřednictvím analýzy založené na videu (z pohledu učitelů angličtiny jako cizího jazyka)
Investor: Grantová agentura ČR, Profesní vidění a jeho rozvíjení prostřednictvím analýzy založené na videu (z pohledu učitelů angličtiny jako cizího jazyka)
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 19:00