J 2016

Potenciál dlouhých nekódujících molekul RNA v diagnostice nádorových onemocnění

GROMESOVÁ, Barbora, Veronika KUBACZKOVÁ, Božena BOLLOVÁ, Lenka SEDLAŘÍKOVÁ, Sabina ŠEVČÍKOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Potenciál dlouhých nekódujících molekul RNA v diagnostice nádorových onemocnění

Název anglicky

Potential of Long Non-coding RNA Molecules in Diagnosis of Tumors

Autoři

GROMESOVÁ, Barbora (203 Česká republika, domácí), Veronika KUBACZKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Božena BOLLOVÁ (703 Slovensko, domácí), Lenka SEDLAŘÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Sabina ŠEVČÍKOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Klinická onkologie, Praha, Ambit Media, 2016, 0862-495X

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30200 3.2 Clinical medicine

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14110/16:00088844

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova anglicky

Long non-coding RNA molecules; tumor markers; IncRNA deregulation; solid tumors

Štítky

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 15. 4. 2016 10:24, Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková

Anotace

V originále

Dlouhé nekódující molekuly RNA (long non-coding RNA – lncRNA) jsou definovány jako molekuly o délce více než 200 nukleotidů, které jsou lokalizovány v jádře a cytoplazmě buněk. Přestože u většiny lncRNA jejich konkrétní funkce nejsou dosud známé, je evidentní, že se podílejí na celé řadě bio logických procesů. LncRNA hrají klíčové role jak v transkripčních, tak v post-transkripčních regulačních drahách a podílejí se na významných buněčných procesech, jako je proliferace, diferenciace, apoptóza a v neposlední řadě i na patogenezi různých nemocí. Svou deregulací se významně podílejí také na procesech nádorové transformace. V tomto přehledovém článku jsou popsány vlastnosti, funkce a molekulární podstata lncRNA a také jejich dia gnostický potenciál. Pozornost je věnována zejména jejich využití u nejčastěji diagnostikovaných nádorových onemocnění v české populaci, a to u kolorektálního karcinomu, karcinomu prsu a prostaty.

Anglicky

Long non-coding RNA molecules (lncRNA) are defined as molecules over 200 nucleotides long that are localized in the nucleus and cytoplasm of cells. Although function of most lnRNA is not known, it is obvious that they are involved in various bio logical processes. LncRNA play a key role in transcriptional as well as post-transcriptional regulatory pathways and are involved in important cell processes, such as proliferation, diff erentiation, apoptosis but also pathogenesis of various diseases. Their dysregulation is important in steps of tumor transformation. In this review, we will describe the nature, function and molecular basis of these molecules as well as their dia gnostic potential. The main focus of this review is the usage of these molecules in the most often dia gnosed tumors in the Czech population – colorectal carcinoma, breast and prostate carcinomas.

Návaznosti

NV15-29508A, projekt VaV
Název: Cirkulující nukleové kyseliny jako markery progrese mnohočetného myelomu