GROMESOVÁ, Barbora, Veronika KUBACZKOVÁ, Božena BOLLOVÁ, Lenka SEDLAŘÍKOVÁ a Sabina ŠEVČÍKOVÁ. Potenciál dlouhých nekódujících molekul RNA v diagnostice nádorových onemocnění. Klinická onkologie. Praha: Ambit Media, 2016, roč. 29, č. 1, s. 20-28. ISSN 0862-495X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Potenciál dlouhých nekódujících molekul RNA v diagnostice nádorových onemocnění
Název anglicky Potential of Long Non-coding RNA Molecules in Diagnosis of Tumors
Autoři GROMESOVÁ, Barbora (203 Česká republika, domácí), Veronika KUBACZKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Božena BOLLOVÁ (703 Slovensko, domácí), Lenka SEDLAŘÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Sabina ŠEVČÍKOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Klinická onkologie, Praha, Ambit Media, 2016, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00088844
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky Long non-coding RNA molecules; tumor markers; IncRNA deregulation; solid tumors
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 15. 4. 2016 10:24.
Anotace
Dlouhé nekódující molekuly RNA (long non-coding RNA – lncRNA) jsou definovány jako molekuly o délce více než 200 nukleotidů, které jsou lokalizovány v jádře a cytoplazmě buněk. Přestože u většiny lncRNA jejich konkrétní funkce nejsou dosud známé, je evidentní, že se podílejí na celé řadě bio logických procesů. LncRNA hrají klíčové role jak v transkripčních, tak v post-transkripčních regulačních drahách a podílejí se na významných buněčných procesech, jako je proliferace, diferenciace, apoptóza a v neposlední řadě i na patogenezi různých nemocí. Svou deregulací se významně podílejí také na procesech nádorové transformace. V tomto přehledovém článku jsou popsány vlastnosti, funkce a molekulární podstata lncRNA a také jejich dia gnostický potenciál. Pozornost je věnována zejména jejich využití u nejčastěji diagnostikovaných nádorových onemocnění v české populaci, a to u kolorektálního karcinomu, karcinomu prsu a prostaty.
Anotace anglicky
Long non-coding RNA molecules (lncRNA) are defined as molecules over 200 nucleotides long that are localized in the nucleus and cytoplasm of cells. Although function of most lnRNA is not known, it is obvious that they are involved in various bio logical processes. LncRNA play a key role in transcriptional as well as post-transcriptional regulatory pathways and are involved in important cell processes, such as proliferation, diff erentiation, apoptosis but also pathogenesis of various diseases. Their dysregulation is important in steps of tumor transformation. In this review, we will describe the nature, function and molecular basis of these molecules as well as their dia gnostic potential. The main focus of this review is the usage of these molecules in the most often dia gnosed tumors in the Czech population – colorectal carcinoma, breast and prostate carcinomas.
Návaznosti
NV15-29508A, projekt VaVNázev: Cirkulující nukleové kyseliny jako markery progrese mnohočetného myelomu
VytisknoutZobrazeno: 19. 7. 2024 10:22