2016
Gluten ataxia is better classified as non-celiac gluten sensitivity than as celiac disease: a comparative clinical study
RODRIGO, Luis; Carlos HERNÁNDEZ LAHOZ; Eugenia LAURET; Maria RODRIGUEZ PELÁEZ; Miroslav SOUČEK et. al.Základní údaje
Originální název
Gluten ataxia is better classified as non-celiac gluten sensitivity than as celiac disease: a comparative clinical study
Autoři
RODRIGO, Luis (724 Španělsko); Carlos HERNÁNDEZ LAHOZ (724 Španělsko); Eugenia LAURET (724 Španělsko); Maria RODRIGUEZ PELÁEZ (724 Španělsko); Miroslav SOUČEK (203 Česká republika, domácí); Rachele CICCOCIOPPO (380 Itálie) a Peter KRUŽLIAK (703 Slovensko, garant, domácí)
Vydání
Immunologic Research, Totowa, Humana Press, 2016, 0257-277X
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele
Spojené státy
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor
Impact factor: 2.905
Kód RIV
RIV/00216224:14110/16:00089541
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
UT WoS
000372231500025
EID Scopus
2-s2.0-84961138603
Klíčová slova anglicky
Gluten ataxia; Non-celiac gluten sensitivity; Celiac disease; Comparative study
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 3. 8. 2016 14:54, Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková
Anotace
V originále
Gluten ataxia (GA) has customarily been considered to be the main neurological manifestation of celiac disease (CD). In recent years, the condition of non-celiac gluten sensitivity (NCGS) has been defined, which includes some patients who are not considered ‘‘true celiacs.’’ We performed a comparative clinicopathological study of these three entities. We studied 31 GA, 48 CD and 37 NCGS patients, prospectively in the same center for a period of 7 years. The protocol study included two serological determinations for gluten sensitivity [anti-gliadin IgA and IgG (AGA) and anti-tissue transglutaminase IgA (TG) antibodies], HLA-DQ2 typing, and duodenal histological assessment. Demographics and investigative findings were compared.