OSIČKOVÁ, Barbora, Petr VESELÝ a Svatopluk SYNEK. Chromagenové filtry jako pomůcka při dyslexii. Jemná mechanika a optika. Praha: Nakladatelství Fyzikálního ústavu AV ČR, 2016, roč. 61, č. 2, s. 50-52. ISSN 0447-6441.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Chromagenové filtry jako pomůcka při dyslexii
Název anglicky Chromagen filters as an aid in dyslexia
Autoři OSIČKOVÁ, Barbora (203 Česká republika, garant, domácí), Petr VESELÝ (203 Česká republika, domácí) a Svatopluk SYNEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Jemná mechanika a optika, Praha, Nakladatelství Fyzikálního ústavu AV ČR, 2016, 0447-6441.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00089542
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky dyslexie;chromagenové filtry;rychlost čtení
Klíčová slova anglicky dyslexia;chromagen filters;reading rate
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 6. 4. 2016 13:04.
Anotace
Chromagenové filtry byly vyvinuty jako pomůcka pro kompenzaci poruch barvocitu, později se však začaly používat také jako nástroj umožňující plynulejší čtení při dyslexii. Jejich funkce je založena na principu posuvu vlnových délek a zároveň na jejich působení na velké gangliové buňky zrakového nervu (magnocelulární systém). Filtry mohou redukovat distorze textu, které jsou většinou dyslektiků vnímány. Čtení by tak mělo být jednodušší a pohodlnější. Chromagenové filtry jsou dostupné v osmi barevných variantách. Vhodná barva je volena pro každé oko zvlášť. Studie porovnává okamžitý vliv chromagenových filtrů na rychlost čtení a počet chyb u dyslektiků a u skupiny kontrolní, která je tvořena dětmi bez čtecích obtíží.
Anotace anglicky
Chromagen filters were developed as an aid for color blindness, but later also as a tool to fluent reading in dyslexia. Their function is based on the principle of wavelength shift and they affect large ganglion cells of the optic nerve (magnocellular system). Filters can reduce text distortions that most of dyslexics perceive. Reading should be easier and more comfortable. Chromagen filters are available in eight color variants. Appropriate color is selected for each eye individually. The research compares the immediate effect of chromagen filters on the reading rate and number of errors of dyslexic children and the control group, which consists of children without reading problems.
Návaznosti
MUNI/C/1285/2014, interní kód MUNázev: Chromagenové filtry a jejich vliv na soustředění a hyperaktivitu u dětí (Akronym: ADHD)
Investor: Masarykova univerzita, Chromagenové filtry a jejich vliv na soustředění a hyperaktivitu u dětí, DO R. 2020 - Program rektora
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 06:47