POSPÍŠIL, Ivo. Brněnská slovakistika a smysl slovakistiky v českých zemích: cíle a úskalí. In Kováčová, Zuzana. Slovenčina v kontexte slovanských a neslovanských jazykov. 1. vyd. Nitra: Univerzita Konštantína Filozofa, Filozofická fakulta, 2015, s. 33-44. ISBN 978-80-558-0959-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Brněnská slovakistika a smysl slovakistiky v českých zemích: cíle a úskalí
Název anglicky The Brno Slovak Studies and the Sense of Slovak Studies in the Czech Lands: Goals and Pitfalls
Autoři POSPÍŠIL, Ivo (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Nitra, Slovenčina v kontexte slovanských a neslovanských jazykov, od s. 33-44, 12 s. 2015.
Nakladatel Univerzita Konštantína Filozofa, Filozofická fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00087064
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-558-0959-5
Klíčová slova česky Brněnská slovakistika; paralelismy v češtině a slovenštině; česko-slovenské vztahy – nová situace; úskalí slovakistiky v českém prostředí; problém slovenského zájmu o bohemistiku; slovakistika v Brně
Klíčová slova anglicky Brno Slovak studies; parallelism of Czech and Slovak; Czech-Slovak relations – a new situation; the pitfalls of Slovak studies in Czech environment; the problem of the Slovak interest in the Czech Slovak studies; Slovak studies in Brno
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 22. 3. 2016 17:12.
Anotace
V přítomném příspěvku autor pojednává o nové situaci, která se postupně vyvinula od 90. let 20. století v česko-slovenských jazykově kulturních vztazích na základě nového výzkumu česko-slovenské zkušenosti. Demonstruje přehled historického vývoje brněnské slovakistiky, paralelismy češtiny a slovenštiny, novou situaci v česko-slovenských vztazích a úskalí slovakistiky v českém prostředí, nedostatek slovenského zájmu o bohemistiku a slabé znalosti Slováků o českém světě a Čechů o slovenském a velkou kulturní a politickou potencialitu brněnské slovakistiky jako výzvy jak k českým, tak k slovenským politickým místům.
Anotace anglicky
In the present contribution the author deals with the new situation which has been gradually coming into existence since the 1990s in the Czech-Slovak language-cultural relations on the basis of his own investigation and the Czech-Slovak experience. He demonstrates the outline of the historical development of Brno Slovak studies, the parallelism of Czech and Slovak, a new situation in Czech-Slovak relations and the pitfalls of Slovak studies in the Czech environment, the lack of Slovak interest in the Czech Slovak studies, a weak knowledge of the Slovaks about the Czech world and the Czechs about the Slovak world, and the immense cultural and political potentiality of the Brno Slovak studies as a challenge to both Czech and Slovak political authorities.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 13:16