J 2016

Screening for new brewing yeasts in the non- Saccharomyces sector with Torulaspora delbrueckii as model

MICHEL, Maximilian, Jana KOPECKÁ, Tim MEIER-DÖRNBERG, Martin ZARNKOW, Fritz JACOB et. al.

Základní údaje

Originální název

Screening for new brewing yeasts in the non- Saccharomyces sector with Torulaspora delbrueckii as model

Autoři

MICHEL, Maximilian (276 Německo), Jana KOPECKÁ (203 Česká republika, domácí), Tim MEIER-DÖRNBERG (276 Německo), Martin ZARNKOW (276 Německo), Fritz JACOB (276 Německo) a Mathias HUTZLER (276 Německo)

Vydání

Yeast, 2016, 0749-503X

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Spojené státy

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 1.990

Kód RIV

RIV/00216224:14310/16:00089642

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000373797900002

Klíčová slova anglicky

non-Saccharomyces; Torulaspora delbrueckii; beer; screening; yeast

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 13. 4. 2017 21:34, Ing. Andrea Mikešková

Anotace

V originále

This study describes a screening system for future brewing yeasts focusing on non- Saccharomyces yeasts. The aim was to find new yeast strains that can ferment beer wort into a respectable beer. Ten Torulaspora delbrueckii strains were put through the screening system, which included sugar utilization tests, hop resistance tests, ethanol resistance tests, polymerase chain reaction fingerprinting, propagation tests, amino acid catabolism and anabolism, phenolic off-flavour tests and trial fermentations. Trial fermentations were analysed for extract reduction, pH drop, yeast concentration in bulk fluid and fermentation by-products. All investigated strains were able to partly ferment wort sugars and showed high tolerance to hop compounds and ethanol. One of the investigated yeast strains fermented all the wort sugars and produced a respectable fruity flavour and a beer of average ethanol content with a high volatile flavour compound concentration. Two other strains could possibly be used for pre-fermentation as a bio-flavouring agent for beers that have been postfermented by Saccharomyces strains as a consequence of their low sugar utilization but good flavour-forming properties.

Návaznosti

MUNI/A/1013/2015, interní kód MU
Název: Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie (Akronym: MIKRO)
Investor: Masarykova univerzita, Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty