LORENCOVÁ, Erika, Luboš BERAN a Michal HORSÁK. Šíření nepůvodních druhů vodních měkkýšů v České republice. In XVII. konference České limnologické společnosti a Slovenskej limnologickej spoločnosti "Voda - věc veřejná": Sborník příspěvků. 2015. ISBN 978-80-210-7874-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Šíření nepůvodních druhů vodních měkkýšů v České republice
Název anglicky The spread of non-native freshwater molluscs in the Czech Republic
Autoři LORENCOVÁ, Erika, Luboš BERAN a Michal HORSÁK.
Vydání XVII. konference České limnologické společnosti a Slovenskej limnologickej spoločnosti "Voda - věc veřejná": Sborník příspěvků. 2015.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
ISBN 978-80-210-7874-1
Klíčová slova česky Biologické invaze; vodní měkkýši; Česká republika; aktuální výskytu; šíření; dopady
Klíčová slova anglicky Biological invasions; freshwater molluscs; Czech Republic; current distribution; spreading; impacts
Změnil Změnila: Mgr. Erika Šlachtová, Ph.D., učo 393897. Změněno: 7. 4. 2016 20:35.
Anotace
Ve volné přírodě České republiky bylo doposud zaznamenáno osm druhů nepůvodních vodních měkkýšů. Jedná se o tři mlže: Corbicula fluminea (korbikula asijská), Dreissena polymorpha (slávička mnohotvárná), Sinanodonta woodiana (škeblice asijská) a pět druhů plžů: Ferrissia fragilis (člunka pravohrotá), Gyraulus parvus (kružník malý), Menetus dilatatus (menetovník rozšířený), Physella acuta (levohrotka ostrá) a Potamopyrgus antipodarum (písečník novozélandský). Cílem příspěvku je představit poznatky o současném i historickém výskytu těchto druhů na našem území, změnách tohoto výskytu, rychlosti šíření a zhodnotit možné dopady především na společenstva vodních měkkýšů. Mapy nálezů v různých obdobích ukazují postup šíření a růst populací druhů v jednotlivých polích síťového mapování. Nejinvadovanějšími oblastmi u nás jsou povodí velkých řek, hlavně povodí Labe, naopak nejmenší výskyt těchto druhů byl v nižších polohách zaznamenán v jižních Čechách. Je patrná různě rychlá expanze téměř u všech druhů, pouze u druhu Menetus dilatatus byla zaznamenána od roku 2006 stagnace. Vzhledem k možným významným ekologickým vlivům je nutné sledovat především šíření všech tří mlžů.
VytisknoutZobrazeno: 12. 7. 2024 01:22