PETROVIĆOVÁ, Katarina. Martianus Capella’s interpretation of Juno. In Symposium Classicum Peregrinum, International Conference on Goddess Juno, Pázmány Péter Catholic University, Budapest, 16-19 June 2015. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Martianus Capella’s interpretation of Juno
Název česky Interpretace Junony v díle Martiana Capelly
Autoři PETROVIĆOVÁ, Katarina.
Vydání Symposium Classicum Peregrinum, International Conference on Goddess Juno, Pázmány Péter Catholic University, Budapest, 16-19 June 2015, 2015.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Maďarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Iuno; Pronuba; uxor; matrona; aer; Martianus Capella; mytologický výklad; kosmologický výklad
Klíčová slova anglicky Juno; Pronuba; uxor; matrona; aer; Martianus Capella; mythological interpretation; cosmological interpretation
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Katarina Petrovićová, Ph.D., učo 10362. Změněno: 12. 4. 2016 11:26.
Anotace
The goddess Juno is traditionally represented as a very powerful creature in Roman literature, who is caring for stable human relationships, especially between men and women; and, at the same time, is often depicted as a jealous, furious, even a vengeful goddess. The aim of the konference paper is to illustrate, how Martianus Capella depicts the goddess Juno, to what extent his portrait conforms to the literary tradition, where does he differ from it and for what reasons, if compared with other authors across particular genres and gods treated.
Anotace česky
Bohyně Juno je v římské literatuře tradičně zobrazována jako velmi mocná bytost, pečující o trvalé vztahy, zvláště mezi muži a ženami. Současně je ovšem líčena jako žárlivá, hnělivá, často i velmi mstivá bohyně. Cílem konferenčního příspěvku je ukázat, jak Junonu vykresluje Martianus Capella, do jaké míry jeho obraz vychází z literární tradice a v čem se liší (na základě srovnání s dalšími autory), a rozdíly zdůvodnit.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 06:31