SMILEK, Pavel. Obecné zásady chirurgické léčby zhoubných nádorů hlavy a krku. In Pavel Šlampa, Pavel Smilek. Nádory hlavy a krku. První vydání. Praha: Mladá fronta. s. 60-67. Edice postgraduální medicíny. ISBN 978-80-204-3743-3. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Obecné zásady chirurgické léčby zhoubných nádorů hlavy a krku
Název anglicky Basic principles of surgery in treatment of head and neck cancer
Autoři SMILEK, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání První vydání. Praha, Nádory hlavy a krku, od s. 60-67, 8 s. Edice postgraduální medicíny, 2016.
Nakladatel Mladá fronta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00088849
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-204-3743-3
Klíčová slova česky chirurgická léčba; karcinom hlavy a krku; bezpečné okraje resekce; mezioborová spolupráce
Klíčová slova anglicky surgery; head and neck cancer; safety margins of resection; multidisciplinary approach
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 25. 8. 2016 12:24.
Anotace
Autor pojednává o obecných zásadách chirurgické léčby zhoubných nádorů hlavy a krku. Chirurgie je považována za základní způsob léčby u větší části solidních nádorových onemocnění. K základním principům chirurgické léčby nádoru s kurativním záměrem patří dostatečně radikální odstranění nádoru, odstranění postižených spádových lymfatických uzlin a šetrná preparace nádoru. Názor na odstranění nádoru vcelku je v současné době revidován zvlášť u endoskopických resekcí v oblasti rinobáze a při transorální laserové a robotické chirurgii. Za důležitější se v těchto případech považuje dodržení bezpečných okrajů než odstranění nádoru vcelku. V monografii jsou diskutovány chirurgické přístupy, paliativní a podpůrná léčba, pokroky v chirurgické léčbě a mezioborová spolupráce a strategie léčby HNSCC.
Anotace anglicky
Author deals with basic principle of surgery in ENT oncology. Surgery is considered to be the basic way of treating most malignancies involving solid tumours. The fundamental principles of surgical treatment with a curative intent include sufficiently radical tumour removal, removal of affected lymph nodes and careful extrication of the tumour. The opinions on removing the tumour in one piece are currently being revised, especially in cases of endoscopic resections in the nasal base area and in cases of transoral laser and robotic surgery. It is now considered to be more important to maintain safe “borders”, than to remove the tumour in one piece. The monograph discusses surgical approaches, palliative and supportive care, advances in surgical treatment and interdisciplinary cooperation and strategy for HNSCC treatment.
Návaznosti
NV15-31627A, projekt VaVNázev: Možnosti molekulárně řízené radikální radioterapie nebo radiochemoterapie dle profilu mikroRNA u pacientů se spinocelulárními karcinomy hlavy a krku.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 03:07